Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ

Οι εκτιμήσεις για το χρέος, οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και η ιδιαίτερη ένταση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σημάδεψαν ακόμη μία ημέρα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι το αποτέλεσμα των stress test, της αξιολόγησης του τραπεζικού τομέα της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την 26η Οκτωβρίου, θα ξεκαθαρίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, και κατ΄ επέκταση θα συμβάλει στην αποσαφήνιση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας.

Ακόμη, ανέφερε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να κρατήσει διαθέσιμα τα κεφάλαια του ESM για την επίλυση μελλοντικών κρίσεων, αντί να τα διαθέσει για την τόνωση της ανάπτυξης στην οικονομία της ΕΕ.

Ο επικεφαλής του ESM προέβλεψε ότι η αξιολόγηση των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκαθαρίσει πόσα ακριβώς διαθέσιμα κεφάλαια θα απομείνουν στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και πόσα θα χρειαστεί ακόμη η Ελλάδα από άλλες πηγές.

Η κόντρα κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, που διεμήνυσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα ακυρώσει το μνημόνιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επανέλαβε τις αιτιάσεις προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές.

«Και μετά αναρωτιούνται στον ΣΥΡΙΖΑ ποιος προκαλεί αναστάτωση στις αγορές…» σχολίασε και πρόθεσε:

«Σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε σε συνέντευξή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί χρηματοδότηση που θα συνοδεύεται από δεσμεύσεις, ότι με ένα νόμο στη Βουλή θα ακυρώσει (μονομερώς) το Μνημόνιο, και τους εφαρμοστικούς Νόμους, ότι θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους λέγοντας “ότι μας χρωστάνε – δεν τους χρωστάμε”, ότι θα απεμπλακούν  από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κηδεμονία και ότι “δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το αφεντικό”, όπως ονόμασε τις αγορές».

Η κ. Βούλτεψη υποστήριξε ακόμη πως η εφαρμογή του προγράμμτος του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει στην έξοδο από την Ευρωζώνη, στον «εσωτερικό δανεισμό» και τελικά στη χρεωκοπία.

«Εκεί οδηγεί η καταστροφική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και πράγματι “το νέο πληθωριστικό χιλιάρικο” του ΣΥΡΙΖΑ θα φιλοτεχνηθεί με την προσωπογραφία του κ. Λαφαζάνη…» κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Εμείς θα ακυρώσουμε το μνημόνιο, μόλις αναλάβουμε την κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο που το φέρανε (δηλαδή με νόμο), θα το ακυρώσουμε με δημοκρατικό τρόπο, γιατί ψηφίστηκε πραξικοπηματικά σε μία νύχτα» είχε δηλώσει στο Mega ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το χρέος

Παράλληλα, την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος είναι απολύτως εξυπηρετήσιμο και διαχρονικά βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος, κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε έγγραφη απάντησή του προς τη Βουλή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε κληθεί από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρο να εξηγήσει γιατί η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε ψηφοφορία που έγινε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των χρεοκοπημένων κρατών επί ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Αργεντινή (στην ψηφοφορία υπήρξαν 124 θετικές ψήφοι, 11 αρνητικές, 41 αποχές ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα).

«Οι ειλημμένες αποφάσεις του Eurogroup του Φεβρουαρίου και Νοεμβρίου 2012, εμπεριέχουν, ουσιαστικά, μηχανισμό περαιτέρω μείωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκτός από το ήδη συντελεσθέν “κούρεμα” ύψους 180 δισ. ευρώ (80% ΑΕΠ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, με την αναδιάρθρωση που συνετελέσθη (εντυπωσιακή αύξηση της μέσης διάρκειας σε 16,5 έτη- 2,5 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο διάρκειας χρέους- εντυπωσιακή μείωση του μέσου επιτοκίου σε 2,1%, περίοδος χάριτος κλπ), το ελληνικό χρέος κατέστη: α) απολύτως εξυπηρετήσιμο με ετήσιο κόστος μικρότερο κατά περίπου 60% από ό,τι πριν την αναδιάρθρωση. β) διαχρονικά βιώσιμο σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup (βλ. σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής του EFSM/ESM κ. Κ. Ρέγκλινγκ)» αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή:elzoni.gr