Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες Φορτσάκη

Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις καταγγελίες του πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας Θεόδωρου Φορτσάκη ότι τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισήλθαν δίχως άδεια σε χώρο του ιδρύματος.

Ειδικότερα, ο κ. Φορτσάκης τονίζει ότι ο Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Χρήστος Μαντάς και η Θεανώ Φωτίου, ότι «εισήλθαν χωρίς άδεια στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, στα Προπύλαια, διευκολύνοντας παράλληλα την ανεξέλεγκτη είσοδο σε φοιτητές και άλλους συμπαριστάμενους που δεν είχαν κάποια προγραμματισμένη εργασία στον χώρο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Οι τρεις βουλευτές απαίτησαν την άρση των μέτρων ελέγχου κατά την είσοδο στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ και την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων. Σημειώνεται, ότι αστυνομικές δυνάμεις δεν υπήρχαν στον πέριξ χώρο. Η ομάδα φοιτητών και εργαζομένων, που φαίνεται να πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και εισήλθαν μαζί με τους βουλευτές, πραγματοποιούν αυτήν τη στιγμή χωρίς σχετική άδεια συνάντηση- συνέλευση σε αίθουσα του κτιρίου με εγκατάσταση μικροφωνικών και μεγαφωνικών συστημάτων».

Μιλώντας για το ίδιο θέμα στην ιστοσελίδα του «Βήματος», ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τόνισε:

«Είναι πραγματικά θλιβερό, βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου να παραβιάζουν την πόρτα του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνιστά βαριά πολιτειακή ανωμαλία».

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανακαλέσει ο Φορτσάκης – Προσβλητικοί οι ισχυρισμοί του

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή τους δήλωση αργά το βράδυ της Δευτέρας πέρασαν στην αντεπίθεση κατά του κ. Φορτσάκη, εκφράζοντας την έκπληξη τους για την ανακοίνωση του κ. Φορτσάκη, λέγοντας πως οι ισχυρισμοί του δεν ισχύουν.

Αφετέρου, τονίζουν ότι οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, είναι «ανεπίτρεπτες προς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στα γεγονότα αλλά πυροδοτούν επιπλέον ένα κλίμα  έντασης και πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν έχουν προηγούμενο στα ακαδημαϊκά χρονικά της δημοκρατικής περιόδου  και θυμίζουν άλλες εποχές» σημειώνουν.

Ταυτόχρονα αναφέρουν τη δική τους εκδοχή των γεγονότων λέγοντας:

«Ουδέποτε παραβιάσαμε την πόρτα του Πανεπιστημίου, που υπενθυμίζουμε ότι είναι δημόσιος χώρος. Προσήλθαμε προκειμένου να ενημερωθούμε για την κινητοποίηση διοικητικών και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ.

Λόγω απουσίας του κ. Φορτσάκη , ζητήσαμε συνάντηση και μας δέχθηκε τελικά  ο Αντιπρύτανης κ. Μπουραζέλης μαζί με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. των εργαζομένων, μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και φοιτητών.

Στον Αντιπρύτανη εκφράσαμε την οργή μας και την λύπη μας για τον αυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης από την Πρυτανεία των φοιτητών και των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο. Επισημάναμε τα μεγάλα προβλήματα του ΕΚΠΑ, που συνδέονται με την υποχρηματοδότηση, τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την απουσία φοιτητικής μέριμνας , καθαριότητας κλπ.

Ζητήσαμε οι πρυτανικές αρχές να αφουγκραστούν τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και να μην περιορίζουν ή να καταστρατηγούν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα».

«Οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη μας θίγουν ως πανεπιστημιακούς και βουλευτές» καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν από τον πρύτανη να ανακαλέσει τα όσα είπε αλλιώς δεν θα προσέλθουν στην αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση.

«Πυρά» Βούλτεψη κατά ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα συνέβησαν.

«Η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε και πάλι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει φυσικούς αυτουργούς, οι οποίοι μάλιστα πρωτοστάτησαν στα έκτροπα», τονίζει η κ. Βούλτεψη και προσθέτει πως «είναι αδιανόητο Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να πρωταγωνιστούν σε επεισόδια, καταλήψεις και κάθε είδους παραβιάσεις της νομιμότητας».

Όπως σημειώνει, πρέπει να λάβει τέλος το «τριτοκοσμικό φαινόμενο της παρεμπόδισης λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμιά μας δεν αντέχουν άλλο χάος».

«Οι φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν τα λεφτά τους για κλειστά και υπό κατάληψη Πανεπιστημιακά ιδρύματα», επισημαίνει η κ. Βούλτεψη και καταλήγει:

«Το μπάχαλο που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει και στον χώρο της Παιδείας δεν θα περάσει. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Γιατί η Δημοκρατία στηρίζεται στην εφαρμογή των νόμων».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται, ότι οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο του κεντρικού κτιρίου, στην Πρυτανεία στα Προπύλαια για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση των πρυτανικών, την περασμένη εβδομάδα, να απαγορευθεί η πρόσβαση σε όσους δεν είχαν εργασία και να κλειδώσουν τις πόρτες για να εμποδίσουν ομάδα φοιτητών να πραγματοποιήσει κατάληψη.

Εκπρόσωποι των υπαλλήλων και των φοιτητών είχαν συνάντηση με τους αντιπρυτάνεις, Κώστα Μπουραζέλη και Αντώνη Καλοκαιρινό, στην οποία συμμετείχαν και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: Newpost.gr