«Κλειδώνει» ώς αύριο Παρασκευή η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αθήνα

Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με στόχο να «κλειδώσει» ως την Παρασκευή η ενιαία ρύθμιση για τις 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Όπως πληροφορείται Το Βήμα, οι διαβουλεύσεις με την τρόικα (μέσω email και τηλεφωνημάτων) βρίσκονται στην τελική φάση.

«Επιταχύνουμε τις διαδικασίες» λένε στο υπουργείο Οικονομικών μετά τις διαρροές για ενόχληση του πρωθυπουργού σχετικά με την καθυστέρηση της συμφωνίας τρόικα 11 μέρες μετά την ανακοίνωση του μέτρου.

Από την άλλη πλευρά κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι ο υπουργός κ. Γκίκας Χαρδούβελης έχει αναλάβει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση με την τριμερή ώστε να διασφαλιστεί ότι η τελική ρύθμιση θα είναι εφαρμόσιμη και κοινά αποδεκτή.

Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή «το αργότερο ώς τη Δευτέρα και το πιθανότερο ώς την Παρασκευή» λένε αρμόδιοι παράγοντες.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και με όσα δήλωσε στον BHMA 99,5 o υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης τα βασικά χαρακτηριστικά της ενιαίας ρύθμισης (Εφορία-Ταμεία) θα είναι τα εξής:

  • Μήνας υλοποίησης είναι ο Οκτώβριος. Ως το τέλος του μήνα θα έχουν κατατεθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις.
  • Η ρύθμιση προβλέπει 100 δόσεις για χρέη 15.000 ευρώ και κάτω και θα υπάρξει εκεί μία προσαρμογή στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
  • Για χρέη άνω των 15.000 θα υπάρχουν 72 δόσεις και μια σημαντική μείωση σε πρόστιμα και προσαυξήσεις.
  • Γενναία μείωση προστίμων και προσαυξήσεων για όσους ήταν συνεπείς σε προηγούμενες ρυθμίσεις.
  • Προβλέπεται μείωση επιτοκίου.
  • Το ανώτερο ποσό που θα μπορεί να ρυθμιστεί δεν θα είναι περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΔΟΛ