Κυβερνητικές πηγές: «Κλείδωσε» η προληπτική γραμμή στήριξης

«Κλείδωσε», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η προληπτική γραμμή στήριξης την οποία επιθυμούσε η Αθήνα.

Για την προληπτική γραμμή στήριξης θα αξιοποιηθούν κεφάλαια του ΤΧΣ, που δεν θα χρειαστούν οι τράπεζες μετά και την ανακοίνωση των τεστ αντοχής την Κυριακή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ενός έτους με δύο εξαμηνιαίες αξιολογήσεις, ενώ χρήση του θα γίνει αποκλειστικά αν οι αγορές «κλείσουν» χωρίς την ευθύνη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, για την προληπτική γραμμή στήριξης προβλέπονται δημοσιονομικοί όροι, αλλά και μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου, καθώς στο καταστατικό του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης) προβλέπεται η ύπαρξη βοηθητικών μηχανισμών.

Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται «μια συνετή έξοδο στην κανονικότητα» τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στον απόηχο της αναταραχής στις αγορές πριν περίπου δέκα ημέρες.

Πηγή: skai.gr