Καναδάς-Ο 32χρονος ένοπλος έδρασε μόνος του

Η καναδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο Μισέλ Ζεχάφ-Μπιμπό, ο ένοπλος που εξαπέλυσε επίθεση το πρωί της Τετάρτης στο κοινοβούλιο του Καναδά στην Οτάβα, έδρασε μόνος του και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με μια άλλη επίθεση εναντίον δύο στρατιωτών που σημειώθηκε στο Κεμπέκ τη Δευτέρα.

Ο Ζεχάφ-Μπιμπό, 32 ετών, ήταν Καναδός όμως ενδέχεται να είχε και υπηκοότητα Λιβύης, επεσήμανε ο Μπομπ Πόλσον αρχηγός Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μπιμπό σκότωσε έναν στρατιώτη στην Οτάβα προτού εισβάλει στο κτίριο της Βουλής του Καναδά όπου τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν οι αστυνομικοί. Τη Δευτέρα ο 25χρονος Μαρτίν Ρουλό χτύπησε εσκεμμένα με το αυτοκίνητό του δύο πεζούς στρατιώτες, σκοτώνοντας τον έναν από αυτούς, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

«Δεν διαθέτουμε πληροφορίες που να συνδέουν τις δύο αυτές επιθέσεις», υπογράμμισε ο Πόλσον.

Ο 32χρονος, ο οποίος έφτασε στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα του Καναδά στις 2 Οκτωβρίου, βρισκόταν «στην πόλη για να διευθετήσει ένα θέμα που σχετιζόταν με την απόκτηση διαβατηρίου», επεσήμανε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στους ελέγχους που διεξήγαγε η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία προκειμένου να του χορηγηθεί διαβατήριο δεν εντοπίστηκαν στοιχεία που να τον συνδέουν με εγκληματικές ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, αν και στο ποινικό του μητρώο υπήρχαν κάποια αδικήματα που σχετίζονταν με ναρκωτικά, βία και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Εξάλλου η καναδική αστυνομία διευκρίνισε ότι δεν γνώριζε ότι ο Μπιμπό επιθυμούσε να ταξιδέψει στη Συρία, αλλά ενημερώθηκε σχετικά από τη μητέρα του.

Ο Πόλσον επεσήμανε παράλληλα ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Μπιμπό είχε σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια ακραία ιδεολογία με αυτόν, ενώ πρόσθεσε ότι μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του 32χρονου βρέθηκαν στον σκληρό δίσκο ενός προσώπου που έχει κατηγορηθεί για έγκλημα που συνδέεται με την τρομοκρατία.

Στο μεταξύ η αστυνομία σημείωσε ότι υπάρχουν 93 Καναδοί υψηλής επικινδυνότητας που έχουν εκφράσει την πρόθεση να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, παρόλα αυτά δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε συλλήψεις προς το παρόν, αν και, σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών, προχωρά στην επανεξέταση όλων προκειμένου να εντοπίσει όσους αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή.

Πάντως η αστυνομία υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Καναδά. Παρόλα αυτά οι αρχές θα παραμείνουν σε αυξημένη εγρήγορση για να διασφαλίσουν ότι οι Καναδοί σε όλη τη χώρα θα είναι ασφαλείς.

Τέλος, η καναδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα φρουρεί τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ επί 24ώρου βάσεως όπου κι αν βρίσκεται.

Πηγή: enikos.gr

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε