ΗΠΑ: Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη

Θετικός στον ιό Έμπολα διαπιστώθηκε ένας γιατρός του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης, Μπιλ ντε Μπλάζιο. Πρόκειται για τον δρ Γρεγκ Σπένσερ, ο οποίος είχε επισκεφτεί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τη Γουινέα -μία από τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα.

Ο ασθενής παρουσίασε πυρετό για πρώτη φορά την Πέμπτη και από εκείνη τη στιγμή νοσηλεύεται σε καραντίνα στο νοσοκομείο Μπέλβιου.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Σπένσερ επέστρεψε από τη Γουινέα στις 17 Οκτωβρίου και στο αεροδρόμιο JFK πέρασε από τους ειδικούς, ενισχυμένους ελέγχους που προβλέπονται για τους ταξιδιώτες από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Από τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο Ασθενειών (CDC) ανακοινώθηκε πως ο ασθενής «υποβλήθηκε (κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο JFK) στον διευρυμένο έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται όλοι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν απ’ αυτές τις χώρες».

Πρόκειται για τον ειδικό έλεγχο που άρχισε να γίνεται σε πέντε μεγάλα αμερικανικά αεροδρόμια στους ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Ο γιατρός «πέρασε από πολλαπλά επίπεδα ελέγχου και δεν είχε πυρετό, ούτε άλλα συμπτώματα ασθένειας» προσθέτουν τα CDC σε δήλωση που εξέδωσαν.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο επιβεβαίωσε το κρούσμα και προσπάθησε να καθησυχάσει τους Νεοϋορκέζους λέγοντας πως είναι ασφαλείς από τον Έμπολα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο είπε ότι «πολύ λίγοι άνθρωποι» έχουν έρθει σε επαφή με τον Σπένσερ, ενώ η επίτροπος Υγείας Μέρι Τράβις Μπάσετ ανακοίνωσε πως σε καραντίνα έχουν τεθεί, για προληπτικούς λόγους, η μνηστή τού Σπένσερ και δύο φίλοι του, με τους οποίους συναντήθηκε αφότου επέστρεψε από τη Γουινέα.

Επίσης, οι αρχές έχουν αποκλείσει το διαμέρισμά του στο Χάρλεμ του Μανχάταν.

Στην είδηση για το πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Νέα Υόρκη αντέδρασε αρνητικά το αμερικανικό χρηματιστήριο. Ο δείκτης S&P σημείωσε πτώση 9 μονάδων ή 0,45% ενώ το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ. 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό