Πλατφόρμα εντός κυπριακής ΑΟΖ σχεδιάζει να στήσει η Τουρκία

Άγκυρα, Τουρκία

Πλατφόρμα για εξόρυξη υδρογονανθράκων θέλει να στήσει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα που το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» περιπολεί στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο η τουρκική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον δύο εταιρείες για να στήσουν πλατφόρμα, οι οποίες όμως απάντησαν αρνητικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, μετά την άρνηση των δύο αυτών εταιρειών η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην αγορά της δικής της πλατφόρμας -στοιχίζει από 100 εκατ. έως 150 εκατ. ευρώ. Ήδη τούρκοι αξιωματούχοι έχουν έρθει σε επαφή με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν «Socar».

Η νέα προκλητική στάση της Τουρκίας έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση της ΕΕ για τις κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα φαίνεται ότι αγνοεί απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ και εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στους σχεδιασμούς της.

Διπλωματικές πηγές στην Λευκωσία ανέφεραν ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή την αγορά πλατφόρμας και την μεταφέρει νοτίως του νησιού εντός των κυπριακών τεμαχίων, τότε ασφαλώς και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή αλλά κατάληψη και κατοχή θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου.

Newsroom ΔΟΛ