Τουρκικό υποβρύχιο στην κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η τουρκική προκλητικότητα εντός των ορίων της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος” πέραν από τα δύο πολεμικά πλοία, τα οποία εδώ και μια εβδομάδα συνοδεύουν το “Μπαρμπαρός”, σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και υποβρύχιο του τουρκικού στόλου.

Το τουρκικό υποβρύχιο είναι από την πρώτη στιγμή στη συνοδεία του σεισμογραφικού σκάφους, αλλά η παρουσία του δεν έγινε γνωστή. Η Τουρκία, μ’ αυτόν τον τρόπο, θέλησε να “θωρακίσει” την παρουσία εντός των “οικοπέδων” της ΑΟΖ, την παρουσία του “Μπαρμπαρός” για ολοκλήρωση των ερευνών που διενεργούν. ypovrixio_b2

Αρμόδια στρατιωτική πηγή ανέφερε στον “Φιλελεύθερος” ότι είναι συνήθης τακτική τόσο από την Τουρκία όσο και από άλλες χώρες που διαθέτουν Πολεμικό Ναυτικό, όταν βρίσκονται σε αποστολή φρεγάτες ή κορβέτες, πάντα να τις συνοδεύει κάποιο υποβρύχιο. Αυτό όπως εξήγησε, γίνεται για να ασκείται καλύτερος έλεγχος των περιοχών όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι αποστολές τους.

Η παρουσία του τουρκικού υποβρύχιου στην περιοχή που “βολτάρει” το “Μπαρμπαρός” επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα από πλοία της UNFIL που βρέθηκαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο των ερευνών εντοπισμού των δύο επιβαινόντων του μικρού αεροσκάφους Diamond.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα ανθυποβρυχιακά συστήματα των πλοίων που ανταποκρίθηκαν στις κλήσεις για βοήθεια “χτύπησαν” το υποβρύχιο της Άγκυρας να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Όσον αφορά στα άλλα δύο πολεμικά πλοία, που συνοδεύουν το “Μπαρμπαρός”, αντικαθίστανται για σκοπούς ανεφοδιασμού και τη θέση τους στις περιοχές έρευνας λαμβάνουν άλλα πολεμικά πλοία.

News.gr