Πού εξαφανίστηκαν τα Google Glass;

Από τον Ιούνιο δεν έχουμε νέα τους, ενώ κάποιοι ήδη έχουν γράψει τη νεκρολογία τους.

Παρουσιάστηκαν ως η μεγαλύτερη καινοτομία στην ιστορία της φορετής τεχνολογίας, και μάλιστα από έναν γίγαντα της αγοράς όπως η Google. Ο ενθουσιασμός εξαπλώθηκε -μαζί με την ανησυχία για θέματα ιδιωτικότητας, αλλά και απόσπασης προσοχής-, τα δημοσιεύματα ήταν καθημερινά, πουλήθηκαν τα πρώτα κομμάτια σε μερικές χιλιάδες επιλεγμένους χρήστες και μετά… σιωπή. Το αμερικανικό PC Magazine έφτασε πρόσφατα να γράψει τη… νεκρολογία τους λέγοντας πως το Glass εξαφανίστηκε μέσα σε μια νύχτα.

Αλλά γιατί συνέβη αυτό; Σύμφωνα με αναφορές, ακόμα και οι πιο ένθερμοι χρήστες τους διστάζουν μέχρι σήμερα να τα φορέσουν δημοσίως. Ο λόγος είναι πως το προϊόν έχει ήδη καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως μια κατασκοπευτική μηχανή με κάμερα και μικρόφωνο, και πως οποιοσδήποτε το φοράει, σίγουρα κάτι πονηρό ή παράνομο έχει στο μυαλό του.Google Glass

Η εξαφάνιση του Google Glass από τη δημόσια σφαίρα δεν οφείλεται σε κάποια αλλαγή των δεδομένων, δεν είναι ξεπερασμένο προϊόν. Το ότι «βάλτωσε» οφείλεται στο ότι η ίδια η κοινωνία το πήρε από την αρχή στραβά. Και όχι πάντα αδίκως.

Ένας άλλος λόγος είναι ο φόβος της κλοπής. Ποιος θα φορέσει στο πρόσωπό του μια συσκευή αξίας 1.500 δολαρίων η οποία αφαιρείται πανεύκολα; Μοιραία θα τη φοράει μόνο στο σπίτι ή σε ελεγχόμενο περιβάλλον χάνοντας έτσι τεράστιο μέρος των ευκολιών που προσφέρει σε εξωτερικό χώρο (π.χ. augmented reality).

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι χάθηκαν όλα.

Το Google Glass θα ήταν ανεκτίμητη βοήθεια σε επαγγέλματα που χρειάζονται οπτικό βοήθημα σε δύσκολες διαδικασίες. Με το κατάλληλο software θα είναι αναπόσπαστο εργαλείο για χειρουργούς, πιλότους, τεχνίτες κάθε ειδικότητας, μηχανικούς, ρεπόρτερ, οδηγούς κ.ά. Φανταστείτε τη ζώνη με τα εργαλεία του τεχνίτη ή το iPad του σχεδιαστή σε συσκευασία γυαλιών.

Ίσως, λοιπόν, η λύση για τη «διάσωση» του Google Glass να είναι η διαφορετική στόχευση. Και μπορεί μετά από την επιτυχή εισαγωγή του στο «ειδικό» κοινό να βρεθούν εφαρμογές και για τον απλό χρήστη ή με τον καιρό να γίνει κοινωνικά περισσότερο αποδεκτό. Ο χρόνος θα δείξει.

 

Fortunegreece.com