CIA: Σημαντικός ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου

6D8C9F1A70199C0D824282AD1C674722

Ο Β. Κικίλιας είχε χωριστές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIΑ Τζον Μπρέναν και τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

Νέα Υόρκη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το «σημαντικό ρόλο» της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ανέφερε ο διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια.

Κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κικίλιας είχε χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Τζον Μπρέναν, τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Έρικ Χόλντερ, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα στο θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι «επαναβεβαίωσε τη βούληση του ιδίου και της κυβέρνησής του να συνεργαστούμε και στις νέες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι το έγκλημα στο διαδίκτυο και το θέμα των τζιχαντιστών».

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για την ασφάλεια στην περιοχή. Η ασφάλεια άλλωστε είναι ισοδύναμη με την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα και είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρχουν επενδύσεις και άρα ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι που μοιράζονται και οι δύο κυβερνήσεις και πάνω σ’ αυτή τη βασική παραδοχή έγινε η επίσκεψη και οι συζητήσεις που είχα στην Ουάσιγκτον».

Όσον αφορά στην εγχώρια τρομοκρατία, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί είναι ικανοποιημένοι από τα όσα έχουμε παρουσιάσει, όπως η σύλληψη του νούμερο ένα καταζητούμενου για τρομοκρατία, Νίκου Μαζιώτη, αλλά και η αποτροπή μιας πολύ σοβαρής απειλής για τρομοκρατική επίθεση με τη σύλληψη του Σταμπούλου. Μονίμως, τα αιτήματα της αμερικάνικης κυβέρνησης έχουν να κάνουν με την σταθερότητα και την ασφάλεια, τόσο σε σχέση με τη διεθνή όσο και σε σχέση με την εσωτερική τρομοκρατία».

Για το θέμα των τζιχαντιστών, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Ευτυχώς, η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει άμεσα αυτό το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιοι θύλακες ή τέτοιες ομάδες, μικρές ή μεγάλες, εντός της χώρας. Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας παρακολουθούμε στενά την κίνηση που μπορεί να υπάρχει από την Ευρώπη προς τρίτες χώρες και από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα».

Στη συνάντηση με τον Τζον Μπρέναν, οι δύο πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα διμερούς συνεργασίας, καθώς και επιθυμία για συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυσή της σε θέματα τρομοκρατίας.
Ο διευθυντής της CIA αναγνώρισε ως «σημαντικό το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου» και εξέφρασε την ετοιμότητα του ιδίου και της αμερικανικής πλευράς να παράσχει «κάθε δυνατή βοήθεια» στην προσπάθεια που κάνει η χώρα στα θέματα ασφάλειας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη με τη σειρά του επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των «σύγχρονων απειλών ασφάλειας» και αναφερόμενος στο παγκόσμιο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση, ο κ. Κικίλιας αντάλλαξε απόψεις ως προς την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους.

Στη συνάντηση με το διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το «άριστο επίπεδο» συνεργασίας τους για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους του διαδικτύου και το κυβερνοέγκλημα κι έγινε μνεία στις πρόσφατες επιτυχίες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την πρωτοπόρο εφαρμογή CyberKid και CyberAlert.

 

Μετά την Ουάσιγκτον, ο κ. Κικίλιας θα έχει σειρά επαφών με αμερικανούς ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και δημοτικούς αξιωματούχους σε Σικάγο, Βοστόνη και Νέα Υόρκη, ενώ θα έχει συναντήσεις με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Επίσης, θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το American Jewish Committee του Σικάγου και το Hellenic American Leadership Council για την «Ημέρα του Όχι».

Θα είναι, επίσης, ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει στη Βοστόνη το Fletcher School/Tufts University, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με επαφές που θα έχει στη Νέα Υόρκη, όπου, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ