Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 30 Οκτωβρίου 2014


Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου – Ελλάδας και Αιγύπτου χθες στη Λευκωσία και τα μηνύματα που έστειλαν για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, οι προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και του τουρισμού, οι πληροφορίες για συμμαχίες που κτίζει η Κυπριακή Δημοκρατία με τις χώρες του Κόλπου και γειτονικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και η παρουσία ελληνικών πολεμικών σκαφών στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου ως μέρος της συμμετοχής της Ελλάδας σε ασκήσεις του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Πέμπτης.

«Ανοικτή συμμαχία για την ενέργεια» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος έβαλαν χθες τις βάσεις για τη σύμπηξη του πυρήνα μιας περιφερειακής συμμαχίας της Μεσογείου στα θέματα Ενέργειας, προσθέτοντας ότι πολύ ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα από την Τριμερή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πίσω στις φυλακές μεταφέρθηκε ψες ο ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μετά τις ιατρικές εξετάσεις που έδειξαν ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο να δικαιολογεί την παραμονή του στο Νοσοκομείο. Αλλού γράφει ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός, αφού ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ικανοποιημένος από το Υπουργικό Συμβούλιο και το έργο που παράγουν οι Υπουργοί.

Κάτω από τον τίτλο «Πλέγμα συμμαχιών κτίζει η Κυπριακή Δημοκρατία» στεγάζει το κύριό της θέμα η «Σημερινή» που αναφέρει ότι προς την κατεύθυνση δημιουργίας πλέγματος συμμαχίας με το σύνολο των χωρών του Κόλπου και των χωρών που γειτνιάζουν με την Ανατολική Μεσόγειο προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι θα «σπρώξει το Προεδρικό για δάνεια αφού πηγές αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συζητήσει με την Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας τρόπους μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούν οι τράπεζες για να εγκρίνουν ένα δάνειο. Αλλού γράφει ότι στον αέρα βρίσκονται οι Κυπριακές Αερογραμμές, αφού δεν αποκλείεται το κλείσιμο του αερομεταφορέα.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο τριμερής με βλέμμα στην ΑΟΖ γράφει ότι νέα δεδομένα στην περιοχή διαμορφώνει η τριμερής συνεργασία, Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, η οποία έδωσε και χθες δείγματα γραφής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολύπλοκες διαδικασίες και πάμπολλα κριτήρια άκρως αυστηρά, εμπερικλείονται στα 158 σελίδων προσχέδια των νομοσχεδίων της Κυβέρνησης, που περιλαμβάνονται στο πολυαναμενόμενο πλαίσιο αφερεγγυότητας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αστυνομικός τσέπωνε επιδόματα και ότι διεξάγεται ποινική έρευνα για απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, αφού επί ένα χρόνο δήλωνε ότι δούλευε αργίες και Κυριακές και πληρωνόταν.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της «Παίζουν με τη φωτιά», αναφέροντας ότι οι κυβερνώντες ανεβάζουν επικοινωνιακά την ένταση και ότι βλέπουν ελληνική φρεγάδα και υποβρύχιο για ασκήσεις-αποστολή του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ, ως αποστολή για τις τουρκικές προκλήσεις. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε επαφές αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος, με την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα κατά τις οποίες ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που θα υποσκάπτουν την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα οξύνουν περαιτέρω την ένταση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πνέουν τα μένεα οι εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές, αφού όπως αναφέρει, ξεσηκώθηκε το προσωπικό για το δόλιο τρόπο με τον οποίο επιχειρείται το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα.

«Η τριμερής λέει στην Τουρκία να φύγει από την ΑΟΖ» είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail“ που αναφέρεται στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου χθες στη Λευκωσία η οποία επίσης ανοίγει το δρόμο για συνεργασία στον τουρισμό και το εμπόριο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα διερωτάται πού είναι το χοιρινό, γράφοντας ότι οι χοιροτρόφοι είναι οργισμένοι για την προσπάθεια να πλασαριστούν εισαγόμενα κατεψυγμένα κρέατα ως ντόπια.  Αλλού γράφει ότι οι Ιταλοί και οι Αμερικάνοι έχουν τις χειρότερες αποδόσεις στις εκτιμήσεις των δεδομένων της σύγχρονης ζωής, όπως τί ποσοστό από τους μετανάστες είναι μουσουλμάνοι ή για το ποσοστό των εφήβων κοριτσιών που μένουν έγκυος.

(ΚΥΠΕ/ΘΝΕ/ΑΧΡ)