Παρέμβαση Μπακογιάννη υπέρ μικροομολογιούχων

Νέα παρέμβαση, μετά την ερώτησή της για τον ΕΝΦΙΑ και την ανάγκη μείωσης των επιβαρύνσεων στα ακίνητα, πραγματοποίησε χθες η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αυτή τη φορά για τις 15.000 μικροομολογιούχους που επλήγησαν από το «κούρεμα» των ομολόγων το 2012.
Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη, η πρώην υπουργός σημειώνει ότι «αν και το PSI συνέβαλε αποφασιστικά, εκείνη την περίοδο, στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στην αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας… η υποχρεωτική συμμετοχή είχε ως αποτέλεσμα να “κουρευτούν” και οι ομολογιακοί τίτλοι φυσικών προσώπων – ιδιωτών». Η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι περίπου 15.000 Ελληνες μικροομολογιούχοι βρέθηκαν ζημιωμένοι, χάνοντας ένα σημαντικό μέρος του αρχικού επενδυμένου κεφαλαίου τους, ενώ στη διετία που μεσολάβησε έγιναν αποδέκτες διαφόρων προτάσεων «χωρίς να προκριθεί κάποια». «Η Πολιτεία οφείλει να βρει τρόπο να αποκαταστήσει αδικίες που έχουν γίνει εις βάρος συμπολιτών μας που είδαν μέσα σε μια νύχτα τις αποταμιεύσεις μιας ζωής να χάνονται», επισημαίνει η κ. Μπακογιάννη, ζητώντας από τον κ. Χαρδούβελη να απαντήσει εάν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.

Κινητοποιήσεις

Στο μεταξύ, μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα προετοιμάζουν οι μικροομολογιούχοι για αύριο Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου, Παγκόμια Ημέρα της Αποταμίευσης.  Θα παραδώσουν ψηφίσματα σε όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας ζητώντας την άμεση επίλυση της αδικίας σε βάρο;ς 15.000 οικογενειών, όπως επισήμαναν και οι κ.κ. Παυλόπουλος και Κρεμαστινός σε παρεμβάσεις τους από την τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ (27 Οκτωβρίου).Οι Ομολογιούχοι της Θεσσαλονίκης, αύριο  στις 10 το πρωϊ, θα συγκεντρωθούν έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος στην Ι. Δραγούμη με Τσιμισκή. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης με αίτημα συνάντηση με την Υπουργό κ. Ορφανό.

Με σύνθημα ¨οι ομολογιούχοι δεν ξεχνούν”,  ο Σύλλογος της Αθήνας καλεί τους ομολογιούχους στι 10 το πρωϊ της Παρασκευής, στην οδό Νίκης, στο Υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας συνάντηση με τον Υπουργό, προκειμένου να πεισθεί η κυβέρνηση “να τηρήσει τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού στο Ζαππείο να επιστρέψει τις οικονομίες που μας έκλεψαν”.

 Και παρέμβαση Καράογλου

Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας Θράκης  και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Θεόδωρος Καράογλου, καταθέτει πρόταση για την σταδιακή αποκατάσταση των μικροομολογιούχων .

Η Επιστολή -και η πρόταση-  έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών της χώρας, καθώς και των αγορών. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η αποκατάσταση των αποταμιεύσεων τουλάχιστον 15.000 ελληνικών οικογενειών που αποταμίευσαν σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, για να αποκατασταθεί με τον τρόπο αυτό και ο θεσμός του εσωτερικού δανεισμού της Ελλάδας από τους ίδιους της τους πολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση των μικροομολογιούχων, οι οποίοι είναι άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν και επένδυσαν τις οικονομίες μιας ζωής σε ελληνικά ομόλογα, είναι δέσμευση της Κυβέρνησής μας. Παράλληλα και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει Προσθήκη-Τροπολογία σε Σχέδιο Νόμου για την αποκατάσταση της ζημιάς των μικροομολογιούχων-αποταμιευτών.

Με δεδομένο ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, στα οποία τοποθετήθηκαν οι αποταμιεύσεις των φυσικών προσώπων, ήταν βραχυπρόθεσμης διάρκειας, σημειωτέον δε ότι κάποια από αυτά είχαν ημερομηνία λήξης στις 20 Μαρτίου 2012, και έχοντας ήδη περάσει 2,5 σχεδόν χρονιά από την εφαρμογή του PSI, εκτιμώ ότι η δεκαετία είναι ένα λογικό χρονικό διάστημα για την επιστροφή των αποταμιεύσεων στα φυσικά πρόσωπα, δεδομένης και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Στη συγκεκριμένη πρόταση δεν υπολογίζεται (προς διευκόλυνση του ελληνικού δημοσίου) το ετήσιο κουπόνι (επιτόκιο), που θα ήταν και η απόδοση που θα προσέφεραν τα ομόλογα στους κατόχους/φυσικά πρόσωπα. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ομολογιούχων είναι τα 62 έτη, γεγονός που ουσιαστικά στοιχειοθετεί το ύψος του «κουρέματος» που επιβλήθηκε χωρίς τη θέληση αυτών στο 85% (το 31,5% δόθηκε με ομόλογα διάρκεια 30 ετών που λήγουν έως το 2042!).

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

Βουλευτής Β΄ Θεσ/νικης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μητροπόλεως 1, 105 57 Αθήνα, Τηλ: 2103709321-2

Μοναστηρίου 13, 546 27 Θεσσαλονίκη, Τηλ:2310525545, Φαξ:2310525547

Κιν: 6944770782, info@karaoglou.gr

Ο μηχανισμός αποκατάστασης που προτείνεται είναι ο παρακάτω:

Α. Το 15% έχει εισπραχθεί, μέσω των ομολόγων του EFSF και δεν υπάρχει απαίτηση για κεφάλαιο.

Β. Για το 31.5% του κεφαλαίου που αντιστοιχεί στα νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών (από το 2023 έως το 2042), προτείνεται να δοθούν στις τράπεζες από τις οποίες είχανε προμηθευτεί τα φυσικά πρόσωπα τα αρχικά ομόλογα και να τα αντικαταστήσουν με κλειστή κατάθεση μηδενικού επιτοκίου, που θα αποδοθεί στην αρχική λήξη των ομολόγων που είχαν αγοραστεί.

Γ. Για το 53.5% που είναι το «κουρεμένο τμήμα» του αρχικού κεφαλαίου, προτείνεται να δοθεί μέσα από τον προϋπολογισμό με τη μορφή πιστωτικού στα εκκαθαριστικά του Υπουργείου Οικονομικών. Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό της τιμής κτήσης και όχι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων των φυσικών προσώπων που αντιστοιχούν στο 53,5% είναι περίπου

990 εκατομμύρια ευρώ (τιμή κτήσης), ποσό που μπορεί να επιμεριστεί σε χρονικό διάστημα 10 ετών και να συμψηφιστεί με τις φορολογικές υποχρεώσεις κάθε ομολογιούχου σε εισοδήματα και ακίνητη περιουσία κατά την εξής έννοια: θα αφαιρούνται από το επιμερισμένο ποσό οι φορολογικές υποχρεώσεις του ομολογιούχου για κάθε έτος. Το ποσό που θα προκύπτει θα αποδίδεται στον ομολογιούχο με επιστροφή φόρου για κάθε έτος από τα δέκα.

Το καθαρό κόστος για το ελληνικό δημόσιο από την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρότασης θα είναι 99 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρόνο, ποσό το οποίο θα είναι ταμειακώς χαμηλότερο με δεδομένο τους φορολογικούς συμψηφισμούς που θα γίνουν λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων των ομολογιούχων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας για μια μερίδα συμπολιτών μας, οι οποίοι επένδυσαν στο ελληνικό δημόσιο και είδαν τις οικονομίες μιας ζωής να χάνονται, παρακαλώ όπως μελετήσετε την παραπάνω πρόταση για την αποκατάσταση μιας αδικίας και για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας στην ελληνική οικονομία.

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Βουλευτής Β’ Περιφ. Θεσσαλονίκης

Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων