Χάλοουιν: Halloween, η νύχτα των πνευμάτων

Χάλοουιν: Halloween, η νύχτα των πνευμάτων

Την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου – την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων – οι Αμερικάνοι γιορτάζουν το Χάλοουιν (Halloween). Τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως “trick or treat” («φάρσα ή κέρασμα»). Παράλληλα, οι μεγάλοι βάζουν τα δυνατά τους για να μεταμφιεστούν στο πιο αποκρουστικό φάντασμα, ζόμπι η ζωντανό νεκρό.

Αν και η γιορτή θυμίζει Απόκριες, δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά και συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ.

Το έθιμο της τρομακτικής κολοκύθας

Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες από παλιούς Ιρλανδικούς μύθους σύμφωνα με τους οποίους ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης, ο Τζακ, κατάφερε να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον Διάβολο με έναν σταυρό.

Ο Τζακ αρνήθηκε να απελευθερώσει τον Διάβολο μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Ο Τζακ δέχτηκε να τον απελευθερώσει με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο Διάβολος να μην τον αφήσει να μπει στην Κόλαση. Πεθαίνοντας λοιπόν ο Τζακ, η συμφωνία τηρήθηκε και έτσι δεν μπορούσε να πάει στην Κόλαση.

Από τότε, ο Τζακ φτιάχνει αυτά τα φανάρια από κολοκύθα, βάζει ένα κερί μέσα τους και περιπλανάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί.

 

Πηγή: News.gr