Διαφορετικοί μισθοί μεταξύ υπαλλήλων στο Δημόσιο – Οι νέοι θα παίρνουν λιγότερα χρήματα και δεν θα είναι μόνιμοι

Υπάλληλοι δυο ταχυτήτων θα υπάρχουν πλέον στο δημόσιο. Σε αυτή τη φάση αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το σχέδιο για πρόσληψη υπό δοκιμή των νέων υπαλλήλων.

Αυτό θα σημάνει δυο διαφορετικές μισθολογικές καταστάσεις και δυο διαφορετικά εργασιακά καθεστώτα για τους υπαλλήλους του δημοσίου.

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα παίρνουν μικρότερο βασικό μισθό, απ’ ό,τι όσοι ήδη υπηρετούν, ενώ δεν θα έχουν καθεστώς μονιμότητας καθώς για τα δύο πρώτα χρόνια θα υπηρετούν υπό δοκιμαστικό καθεστώς.
Μετά την πάροδο των δύο χρόνων εάν συνεχίσουν να εργάζονται θα αλλάζει το μισθολογικό τους καθεστώς και η εργασιακή σχέση τους με το δημόσιο.
Η απόφαση αυτή έχει σαν στόχο έστω και λογιστικά να μειώσει το μισθολογικό κόστος, ενώ ταυτόχρονα να απαλλάξει το δημόσιο από … τη μονιμότητα, καθώς ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις διάρκειας δύο ετών και αντικατάσταση των εργαζόμενων.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με τις απολύσεις.
Καθυστερήσεις μόνο υπάρχουν, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί κανονικά λέει ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι οι υπηρεσίες περιμένουν κυρίως να λήξη η περίοδος κατά την οποία έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε άλλη υπηρεσία όσοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης υπάρχουν κάποιοι διαγωνισμοί προσλήψεων του δημοσίου που τρέχουν, όσοι δεν προσληφθούν με αυτούς τους διαγωνισμούς σε κάποια νέα θέση στο δημόσιο θα βρεθούν εκτός.
Μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται θα είναι περισσότεροι από 2.500 οι εργαζόμενοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαθεσιμότητα που θα δουν την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi.