Στις κάλπες προσέρχονται οι φιλορώσοι της ανατολικής Ουκρανίας

Κίεβο, Ουκρανία

Άνοιξαν οι κάλπες στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών για την εκλογή προέδρων και κοινοβουλίων.

Τις εκλογές αυτές υποστηρίζει η Ρωσία, όμως ΗΠΑ και ΕΕ έχουν καταγγείλει ότι είναι παράνομες, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει νέες εντάσεις μεταξύ Δύσης και Μόσχας.

Τα εκλογικά κέντρα στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Οι δύο επαρχίες ελπίζουν με την ψηφοφορία αυτή να αποκτήσουν «νόμιμες κυβερνήσεις» και να απομακρυνθούν περαιτέρω από το Κίεβο.

Η Ουκρανία, αλλά και η Δύση καταγγέλλουν ότι οι εκλογές αυτές παραβιάζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες προέβλεπαν να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού και να ακολουθήσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί η σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.700 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Κίεβο επισημαίνει ότι οι συμφωνίες του Μινσκ προβλέπουν τη διεξαγωγή εκλογών βάσει του ουκρανικού νόμου. Μέσω αυτών θα εκλεχθούν τοπικοί αξιωματούχοι στην ανατολική Ουκρανία, με τους οποίους η ουκρανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει για την παροχή περισσότερων εξουσιών.

Οι εκλογές στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ διεξάγονται μία εβδομάδα μετά τις ουκρανικές βουλευτικές εκλογές.

Βασικοί υποψήφιοι και φαβορί για τις εκλογές αυτές είναι οι νυν επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο στο Ντονέτσκ και ο Ίγκορ Πλοτνίτσκι στο Λουχάνσκ.

Οι αυτονομιστές έχουν ανακοινώσει ότι στην εκλογική διαδικασία θα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι ζουν στις δύο αυτές επαρχίες, περιλαμβανομένων των μαχητών από τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Πάντως, ο συνολικός αριθμός των ψηφοφόρων δεν είναι ξεκάθαρος. Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του Ντονέτσκ Ρόμαν Λιάγιν δήλωσε ότι έχουν τυπωθεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια ψηφοδέλτια, ενώ ο ομόλογός του στο Λουχάσκ, Σεργκέι Κοζβάκοφ, έκανε λόγο για ένα εκατομμύριο.

Οι αντάρτες στο Ντονέτσκ έχουν επισημάνει ότι στις εκλογές μπορούν να συμμετάσχουν και ψηφοφόροι που ζουν εκτός της περιοχής μέσω του Διαδικτύου, όμως το Σάββατο δεν ήταν προσβάσιμος ο ιστότοπος της εκλογικής επιτροπής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό