Ο ηγέτης των αυτονομιστών εξελέγη Πρόεδρος της “Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο, εξελέγη Πρόεδρος της αυτοανακηρυχθείσας “Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” στην ανατολική Ουκρανία με 79% των ψήφων, σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση των διοργανωτών.

Οι εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή, δεν αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και όπως σχολιάζει το Ρόιτερς είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση σχετικά με το μέλλον της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

“Η κεντρική εκλογική επιτροπή θεωρεί τον Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο εκλεγμένο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους στο Ντονέτσκ -στο πολιτικό και στρατιωτικό αυτό προπύργιο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία- ο Ρομάν Λιαγκίν, αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής.

Ο 38χρονος Ζαχαρτσένκο έλαβε, σύμφωνα με τον Λιαγκίν, 765.340 ψήφους.

Ο φιλοδυτικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, κατήγγειλε χθες το βράδυ την ψηφοφορία χαρακτηρίζοντάς την μια “φάρσα που διεξήχθη κάτω από τις κάνες αρμάτων μάχης και πολυβόλων” και πρόσθεσε ότι οι εκλογές παραβίασαν τη συμφωνία της 5ης Σεπτεμβρίου, η οποία συνήφθη στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ και την οποία συνυπέγραψε η Μόσχα.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επίσης κατήγγειλαν την εκλογική διαδικασία ως παράνομη και αντίθετη στο πρωτόκολλο του Μινσκ. Η προσοχή τώρα στρέφεται στην αναμενόμενη αντίδραση του Κρεμλίνου και του ιδίου του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν έχει δεχθεί πιέσεις από ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, να μην αναγνωρίσει τις εκλογές ως έγκυρες παρότι ο υπουργός του των Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Μόσχα θα πράξει το αντίθετο.