Τσίπρας: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για ημερομηνία εκλογών

Αθήνα
Σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες πριν από την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν από νέα συμφωνία με τους δανειστές, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τον Κάρολο Παπούλια.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα διερευνήσει και το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία από τη νέα Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτές οι δύο κινήσεις θα ήταν ένα μήνυμα μέσα κι έξω από τη χώρα ότι μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν διαφορετικά σχέδια για τη χώρα, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να συνεννοούνται.

Στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση ισχυρή με ισχυρή λαϊκή εντολή, με εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης.

Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, ώστε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να πάει σε μια δημοκρατική διαδικασία, κι ο λαός να αποφασίσει νηφάλια μεταξύ δύο επιλογών: της συνέχισης της ίδιας πολιτικής ή της διαπραγμάτευσης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι η επιλογή του πρωθυπουργού να επιμένει στην πολιτική της λιτότητας, την ώρα που δεν διαθέτει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, «είναι μια επιλογή αποσταθεροποίησης», την ώρα που η χώρα χρειάζεται σταθερότητα.

Στο διάλογο που προηγήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις κάμερες, ο κ. Παπούλιας ζήτησε από τον κ. Τσίπρα μια μίνιμουμ συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για την αντιμετώπιση των εσωτερικών οικονομικών και των διεθνών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Ίσως να έχω επηρεαστεί και από τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα. Να υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης. Τα άλλα θα τα βρούμε. Εάν υπάρχει αυτή η συναίνεση, όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν» τόνισε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η άποψη αυτή περί της μίνιμουμ πολιτικής συναίνεσης εκφράζει την προσωπική του άποψη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί τα πράγματα είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι για τη χώρα. «Οι επιλογές είναι κρίσιμες, καθώς ακόμη πιο δυσχερής είναι η κατάσταση στην κοινωνία. Θα πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα ότι η Δημοκρατία δεν είναι κίνδυνος και μπορούμε να έχουμε τη στοιχειώδη συνεννόηση. Να δώσουμε στον λαό τη δυνατότητα, στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η χώρα, να επιλέξει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει».

Newsroom ΔΟΛ