Τουρκικές “πονηριές” στο Αιγαίο για σκηνικό κρίσεως – Ψύχραιμη η Αθήνα

Στη Λεμεσσό για επισκευή πάει τελικά το τουρκικό τρυπάνι που αρχικά θεωρήθηκε ότι επρόκειτο να κάνει εξόρυξη πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το θέμα πήρε διαστάσεις καθώς  σύμφωνα την τουρκική εφημερίδα “Βατάν”, η Ρουμανία  φαίνεται να προχωρεί στην πώληση στην Τουρκία πλατφόρμας για την εξόρυξη πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο ανοιχτά της Κύπρου, , η οποία μάλιστα ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ.

Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακίνηση της συγκεκριμένης πλατφόρμας, η οποία κινείται από την Αλεξανδρέττα, προς την Κύπρο, κάτι που μετέδωσαν και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τελικά αποδείχτηκε ότι πρόκειται για πλατφόρμα ρουμάνικη η οποία βρισκόταν στην Αλεξανδρέττα της Τουρκίας και πάει στη Λεμεσσό για επισκευές!

Παροδοξότητα: Την πλατφόρμα την ρυμουλκεί ρυμουλκό κυπριακής off shore.

Κι όμως όλα αυτά, κατά το NewsIt.gr που δημοσιεύει τη σχετική είδηση,  σήμαναν συναγερμό στην Αθήνα.

Ωστόσο μια άλλη εκδοχή δίνει το site On Alert.gr που ασχολείται με στρατιωτικά θέματα. Σύμφωνα με το On Alert, στην πραγματικότητα πρόκειται
κίνηση εντυπωσιασμού της Άγκυρας με στόχο να “τσιμπήσουν” Αθήνα και Λευκωσία. Η Άγκυρα έχει διαρρεύσει ότι πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου κινείται από την Αλεξανδρέττα ,προς την Κύπρο.

Η αλήθεια είναι -υποστηρίζει το On Alert.gr,  ότι πλατφόρμα στην Αλεξανδρέττα υπάρχει. Μόνο που οι δυνατότητές της φθάνουν το πολύ μέχρι τα 90 μέτρα. Πρόκειται για ρουμανική πλατφόρμα με σημαία Μάλτας που συνοδέυεται από δύο σουηδικά πλοία!

Έτσι κι αλλιώς, πάντως, “υπάρχει θέμα” καθώς είναι εξώφθαλμο ότι η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλιμακώσει την ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο…

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ;

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τετάρτη μιλώντας σε ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Εθνοσυνέλευσης ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε πρόσφατα στον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου -χωρίς να διευκρινίσει πότε- και συζήτησαν την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εν λόγω πληροφορία μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απέφευγαν αργά το βράδυ της Τετάρτης να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την τηλεφωνική συνομιλία Σαμαρά – Νταβούτογλου.

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι περιμένει τον έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο στην Τουρκία στα τέλη Νοεμβρίου, κάτι που οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει και κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο κ. Βενιζέλος θα επισκεφθεί άλλωστε την Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στη θρονική εορτή του Οικουμενική Πατριάρχη, στις 30 Νοεμβρίου.

Μιλώντας στους βουλευτές του πάντως, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι θέλει την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά το Κυπριακό τις επηρεάζει. «Η τουρκική πλευρά δεν θα αποσυρθεί ποτέ από τις διαπραγματεύσεις» σημείωσε.

Newsroom ΔΟΛ