Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 6 Νοεμβρίου 2014

Το αποτέλεσμα των χθεσινών επαφών του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών  Άβινγκτορ Λίμπερμαν στη Λευκωσία, είναι το κύριο θέμα στις περισσότερες κυπριακές εφημερίδες σήμερα. Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης σήμερα το θέμα της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, στις έρευνες για την οικονομία, στις συζητήσεις για το πλαίσιο αφερεγγυότητας καθώς και για τα στοιχεία της Eurostat ότι ένας στους τέσσερις Κύπριους βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Η “Αλήθεια”, κάτω από τον τίτλο “Κοινοπραξία ενέργειας το 2015 βλέπει το Ισραήλ”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι η στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ, θα λάβει σάρκα και οστά τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Άβινγκτορ Λίμπερμαν. Αλλού, γράφει ότι και το θέμα της έκτακτης ρευστότητας ELA, που εξασφάλισε η Λαϊκή Τράπεζα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ανακριτών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση αναμένει διορθωτικές κινήσεις από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σε ό,τι αφορά το ζήτημα δεοντολογίας.

Η “Σημερινή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Η Κύπρος κινεί τώρα τα νήματα”, γράφει για τον πυρετό των επισκέψεων και διεργασιών στη Λευκωσία με την κυπριακή ΑΟΖ να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Αλλού, γράφει ότι με πάσα μυστικότητα, η Εθνική Φρουρά πραγματοποιεί εδώ και τρεις ημέρες μεγάλη συνδυασμένη στρατιωτική άσκηση. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι ένας στους τέσσερις Κύπριους βρίσκονται στο όριο της φτώχειας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Τσιμεντώνονται συμμαχίες” γράφει στο κύριο του θέμα ότι η ισχυροποίηση των σχέσεων με Αίγυπτο και Ισραήλ και η διαμόρφωση συνθηκών αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα της συνεργασίας αποτελεί το επόμενο βήμα για Αθήνα και Λευκωσία. Αλλού, γράφει ότι πρόνοιες σε ότι αφορά την προστασία της επαγγελματικής στέγης έχουν περιληφθεί στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδια για το πλαίσιο φερεγγυότητας. Αλλού, γράφει ότι οι παππούδες διεκδικούν τη γονική μέριμνα του 6χρονου παιδιού που είχε δει τη μάνα του να πεθαίνει στο διαμέρισμα τρώγλη στη Λάρνακα.

Η “Χαραυγή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ρεντίκολο μας κατάντησε ο Πρόεδρος”, γράφει ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχουν τις ίδιες ευθύνες για το ρεζίλεμα διεθνώς, όπως αποκάλυψε το μέλος του Π.Γ του ΔΗΣΥ Γ. Γεωργίου. Αλλού, γράφει ότι και το συνταξιοδοτικό σε ιδιωτικές ασφαλίσεις με την ΠΕΟ να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα για το θεσμό των Ταμείων Προνοίας. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αύριο θα λάβουν γνώση οι εκπαιδευτικοί για τις προτάσεις αναφορικά με το σύστημα διορισμών, αξιολόγησης και επιμόρφωσης.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, κάτω από τον τίτλο “Η ΕΕ πρέπει να δράσει ως μεσολαβητής στη Μεσόγειο”, γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπου εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να δράσει ως μεσολαβητής και να λάβει μια σωστή θέση όσον αφορά τις προσκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού, γράφει για μια υπόθεση ενός δημοσιογράφου στο νησί Σουμάτρα, ο οποίος διέπραξε ληστεία και φόνο ενός ανθρώπου και μετά μετέδωσε την είδηση. Σε άλλο της θέμα γράφει για πρόοδο στο θέμα της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΧΡ)