Μήνυμα στην Αγκυρα από Ελλάδα και Κύπρο: Κοινά μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων

Σε κοινή δράση και λήψη μέτρων από την Ελλάδα και την Κύπρο συμφώνησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Νίκος Αναστασιάδης, με στόχο να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι τα μέτρα δεν στοχεύουν στην κλιμάκωση της κρίσης, αλλά στην αποκλιμάκωσή της.

Μάλιστα, ο Ελληνας πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να δώσει απτά δείγματα ότι πιστεύει στην επανένωση της Κύπρου. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας δεν μπορούν «να αγνοούνται, ούτε και να επιβραβεύονται». Πρόσθεσε πως η Ελλάδα κατανοεί πλήρως και υποστηρίζει την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, έως ότου σταματήσουν οι προκλήσεις. Επιπλέον, τόνισε «αυτήν την ώρα, ένα θερμό επεισόδιο θα ήταν μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως, μετά τη λύση, από τα έσοδα της εκμετάλλευσης θα επωφεληθεί το σύνολο των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Το θέμα της ενέργειας, πρόσθεσε, πρέπει να αποτελεί κίνητρο προς επίσπευση ενός ουσιαστικού διαλόγου, που θα καταλήγει σε μια λύση η οποία δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους, αλλά θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος.

Σαμαράς: Προπύργια σταθερότητας η Ελλάδα και η Κύπρος

«Το 2012 η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Σήμερα, όμως, Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν προπύργια σταθερότητας», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς σε κοινές δηλώσεις του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «πρώτα ο Θεός, η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων», ωστόσο τόνισε την ανάγκη «να μείνουμε στον δρόμο της σταθερότητας, των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης».

«Είμαστε όρθιοι, παρά τη μακροχρόνια ύφεση» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μαζί με την Κύπρο μπορούμε να απελευθερώσουμε μεγάλες δυνάμεις».

iefimerida.gr