Πόσα χρόνια θα χρειαζόταν ο Bill Gates για να ξοδέψει την περιουσία του, αν ξόδευε 1 εκατομμύριο την ημέρα; Πηγή: www.lifo.gr

“Ένας ταξικός πόλεμος μαίνεται τα τελευταία 20 χρόνια, και η τάξη μου κέρδισε.” Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett είχε κάνει αυτή τη δήλωση πριν από τρία χρόνια. Σήμερα, το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam υπολόγισε ότι οι 85 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη, μεταξύ των οποίων οι Carlos Slim, Bill Gates και Mark Zuckerberg, έχουν τόσα χρήματα όσα συνολικά έχουν οι 3.5 δισεκατομμύρια φτωχότεροι άνθρωποι του πλανήτη.    Και οι πλούσιοι συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότεροι. Πόσο;

Η Oxfam υπολογίζει πως μεταξύ του Μάρτη του 2013 και του Μάρτη του 2014, οι συγκεκριμένοι 85 δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίσες τους να αυξάνονται κατά 540 εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα.

Είναι τόσο πλούσιοι, που, για παράδειγμα, αν ο Bill Gates αποφάσιζε να ξοδεύει 1 εκατομμύριο δολάρια (800.000 ευρώ) την ημέρα, θα χρειαζόταν να περάσουν 218 χρόνια μέχρι να του τελειώσουν τα λεφτά. Που δεν θα του τελείωναν φυσικά, γιατί στο μεταξύ, ακόμα και να μη ξαναδούλευε ποτέ, θα κέρδιζε κι άλλα χρήματα από τόκους.

Ο Αμερικανός πρώην αξιωματούχος Peter Edelman λέει στην global post πως ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι πλούσιοι.

“O μόνος τρόπος για να βελτιωθεί η κατάσταση (σώζοντας τις ζωές των φτωχών, σταθεροποιώντας τη μεσαία τάξη και προστατεύοντας τη δημοκρατία) είναι να απαιτηθεί απ’ τους πλούσιους να πληρώσουν για το κόστος της διακυβέρνησης των χωρών στις οποίες μαζεύουν τις εξωφρενικά μεγάλες περιουσίες τους.

Πηγή: www.lifo.gr