55o ΦΚΘ: Ο Χρυσός Αλέξανδρος αλλάζει όψη και περιμένει τον νικητή

Θεσσαλονίκη

Έχοντας να επιδείξει ένα από τα καλύτερα διαγωνιστικά τμήματα των τελευταίων ετών, το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης περιμένει το βράδυ του Σαββάτου την απονομή των βραβείων, τα οποία διαθέτουν νέα εικαστική μορφή.

Με τις περισσότερες ταινίες να είναι καλές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις να συγκλίνουν στις θεματικές και στον τρόπο κινηματογράφησης, το πιθανότερο είναι ότι η ταινία που θα κατακτήσει τον Χρυσό Αλέξανδρο είναι εκείνη που καταφέρνει να ξεχωρίσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, τρεις ταινίες «κονταροχτυπιούνται» για τα μεγάλα βραβεία:

Το Magical Girl από την Ισπανία, μία ιδιαίτερη ταινία εκδίκησης, όπου τρεις άνθρωποι στα πρόθυρα της καταστροφής συναντιούνται και συγκρούονται. Η ταινία κατέκτησε τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν.

Το The Tribe είναι περισσότερο μία ταινία-εμπειρία. Η ταινία εκτυλίσσεται σε ένα ίδρυμα για κωφάλαλα παιδιά, με τους ήρωες να χρησιμοποιούν νοηματική γλώσσα, η οποία δεν μεταφράζεται στον θεατή. Στο πλαίσιο αυτό, το κοινό προσπαθεί να κατανοήσει τι συμβαίνει και όχι τι λέγεται. Δεν αποκλείεται η ταινία από την Ουκρανία να είναι τελικά αυτή που θα κερδίσει το μεγάλο βραβείο.

Οι Πλευρικοί Άνεμοι είναι μία συγκινητική καταγραφή της μνήμης των απελάσεων και των φυλακίσεων του εσθονικού λαού, μέσα από την ιστορία μιας γυναίκας και της οικογένειάς της. Χρησιμοποιώντας ως έμπνευση μία φράση για την «ακινησία του χρόνου», ο σκηνοθέτης τοποθετεί τους χαρακτήρες της ταινίας σαν ζωντανά αγάλματα και κινείται ανάμεσά τους με την κάμερά του.Φαβορί για το βραβείο ερμηνείας είναι η εξαιρετική Μαργκίτα Γκόσεβα της ταινίαςΜάθημα από τη Βουλγαρία.

Φέτος, το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ αλλάζει όψη και τη νέα εικαστική μορφή έχει αναλάβει η Ευγενία Μανωλιουδάκη.

Η ίδια λέει: «Η πρώτη μου σκέψη για τη φιλοτέχνηση του βραβείου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου ήταν η σύνθεση των αντιθέσεων, των αντιφάσεων, το φως και το σκοτάδι, ένα παιχνίδι με τη σκιά η οποία καταφέρνει να παίξει ενεργό ρόλο, να αναδείξει τον όγκο και την πλαστικότητα του γλυπτού, να αναδείξει την διαφορά της φιγούρας από το φόντο, να αναβιώσει το ιστορικό παρελθόν με σύγχρονη προσέγγιση».

Όσον αφορά τα βραβεία της Αγοράς, το Suntan του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κέρδισε το βραβείο του τμήματος Works in Progress, το Tailor της Σόνια Λίζα Κέντερμαν απέσπασε το βραβείο του τμήματος Crossroads. Στην Αγορά βραβεύτηκε, επίσης, το Kids from the East, μια συμπαραγωγή Τσεχίας/ Σλοβακίας. Τα βραβεία συνοδεύονται είτε από χρηματικό ποσό, είτε από υπηρεσίες για την ολοκλήρωση μίας ταινίας.
Αποστολή: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ