Σαμαράς σε Έλληνες Αιγυπτιώτες: “Είστε η ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού”

Κάιρο, Αίγυπτος

«Μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα χαρακτήρισε ο Αντώνης Σαμαράς την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποίησε στο Κάιρο με τον αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, μιλώντας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας, λίγο μετά τη συνάντηση κορυφής.

«Εσείς οι Αιγυπτιώτες συμβολίζετε, είστε η ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού» τόνισε ο κ. Σαμαράς παρουσία των εκπροσώπων των δύο ελληνικών κοινοτήτων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ιεράς Μονής Σινά και πολλών ελλήνων επιχειρηματιών.

«Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για σας» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ευχαριστώντας τους θερμά εκ μέρους του ελληνικού λαού για ό,τι έχουν κάνει, προσθέτοντας ότι εκείνος είναι ακόμη περισσότερο υπερήφανος που η καταγωγή της μητέρας του προέρχεται από την Αλεξάνδρεια, υποσχόμενος ότι σύντομα θα επισκεφτεί την πόλη.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να στηριχτεί η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Παράλληλα, απευθυνόμενος προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα της περιοχής, εξέφρασε τη χαρά του καθώς βλέπει ότι ενισχύεται με καινούργιους επιχειρηματίες και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ανοίγουν πλέον οι ορίζοντες για να πετύχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου πολλά περισσότερα, με την ιδιαίτερα μεγάλη επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο, που μετράται σε περισσότερες από 176 επιχειρήσεις, με επενδεδυμένα πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολλάρια από ελληνικά κεφάλαια στην Αίγυπτο, μέσω των οποίων ζούνε περίπου 30.000 αιγυπτιακές οικογένειες.

Παράλληλα, τόνισε ότι μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο έχουν τετραπλασιαστεί, γεγονός που ο κ. Σαμαράς το χαρακτήρισε έναν πραγματικό «θρίαμβο» των ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο. Και στόχος μας είναι πλέον να πετύχουμε εξαγωγές 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, αφήνοντας πολύ πίσω το γεγονός ότι είμασταν 29οι στη βαθμίδα προτίμησης της Αιγύπτου, καθώς τώρα έχουμε φτάσει πλέον στην 6η θέση.

Με αφορμή τα όσα στοιχεία παρέθεσε, ο έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκτός από τους έλληνες επιχειρηματίες και τους αιγύπτιους εταίρους τους για το έργο τους, με δεδομένη και την πολύ σημαντική σύσταση του Ελληνοαιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου ήδη από πέρυσι.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ήδη συζήτησε τα προβλήματα της ελληνικής παροικίας με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννη Σιόκα (οι οποίοι του παρέδωσαν κοινό υπόμνημα), καθώς και τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανο Ταμβάκη, υποσχόμενος ότι σύντομα θα απαντήσει συγκεκριμένα στα ζητήματα που του θέσανε.

Ιδιαίτερα για τα ζητήματα που απασχολούν τους έλληνες επιχειρηματίες τόνισε ότι ενημέρωσε την αιγυπτιακή πλευρά και προσδοκά την επίλυση.

Μιλώντας και για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για την ανόρθωση της οικονομίας, τόνισε: «Αντέξαμε, σταθήκαμε όρθιοι, η ανεργία άρχισε να πέφτει και οι επενδύσεις ήρθαν, η Ευρώπη βοήθησε και οφείλει να βοηθήσει και άλλο» τόνισε. «Στην οικονομία μας, τονώνουμε όσο μπορούμε την εξωστρέφεια, σκοτώνουμε όσο μπορούμε την γραφειοκρατία, έχουμε ήδη πάρει τα συγχαρητήρια διεθνών οργανισμών για την εξέλιξη αυτή και εκμεταλλευόμαστε και τους φυσικούς μας πόρους, σε στεριά και σε θάλασσα, που θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πολλά χρόνια πριν» σημείωσε.

Αναφερόμενος παράλληλα στη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ότι ετέθησαν σε πιο γερές βάσεις οι κοινοί στόχοι των τριών χωρών, χωρίς να παραλείψει να επισημάνει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προσωπική πλέον σχέση με τον αιγύπτιο πρόεδρο.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα που απασχόλησαν την Σύνοδο Κορυφής, που ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα θέματα της οικονομίας αλλά και της οριοθέτησης της ΑΟΖ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φωτογραφία της πρώτης σελίδας αναρτήθηκε στο ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ