Επεισόδιο μεταξύ των πρωθυπουργών Αλβανίας και Σερβίας στο Βελιγράδι

Η πρώτη, ύστερα από 68 χρόνια, επίσκεψη Αλβανού πρωθυπουργού στη Σερβία έδειξε ότι το χάσμα στις σχέσεις των δύο χωρών δεν μπορεί εύκολα να γεφυρωθεί. Μάλιστα, η συνάντηση των δύο ηγετών, που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, παρ’ ολίγον να είχε επεισοδιακό τέλος.

Στην καθιερωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Αλεξάνταρ Βούσιτς εμφανίστηκε έντονα εκνευρισμένος από το γεγονός ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος. Ο πρωθυπουργός της Σερβίας χαρακτήρισε προβοκάτσια την αναφορά του Έντι Ράμα στο θέμα του Κοσόβου και δήλωσε ότι η συμπεριφορά του “μιλάει για τις προσθέσεις του”.

“Δεν επιτρέπω σε κανέναν να καταχράται τη φιλοξενία μας και ως επισκέπτης να προσπαθεί να μας ταπεινώσει, μιλώντας για το Κόσοβο. Για τη Σερβία, το Κόσοβο είναι αναπόσπαστο τμήμα της και ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε με την Αλβανία αυτό το θέμα” επεσήμανε, σε υψηλούς τόνους, ο Αλεξάνταρ Βούσιτς και τόνισε: “Εγώ, όταν θα επισκεφτώ την Αλβανία, θα σεβαστώ τον οικοδεσπότη και δεν θα προσπαθήσω να τον ταπεινώσω”.

Αφορμή για το ξέσπασμα του οικοδεσπότη πρωθυπουργού ήταν η φράση του Έντι Ράμα “το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος και αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν αλλάζει”. Μάλιστα, ο Βούσιτς το εξέλαβε ως προσβολή, κάνοντας λόγο για “κατάχρηση της φιλοξενίας” από την πλευρά του Αλβανού πρωθυπουργού και δηλώνοντας εξοργισμένος: “οι προσβολές κατά του οικοδεσπότη μιλούν για τις πραγματικές προθέσεις και τον χαρακτήρα του φιλοξενούμενου”.

Ο Έντι Ράμα άκουγε με ψυχραιμία τα λόγια του Σέρβου ομολόγου του και-  παρά τις “βαριές κουβέντες”  του Βούσιτς – διατήρησε την ψυχραιμία του, τον αποκάλεσε με το όνομά του  και προσπάθησε να τον ηρεμήσει, λέγοντας ότι δεν είχε καμία πρόσθεση να προσβάλει κανέναν στη Σερβία.

Ωστόσο, ο Σέρβος πρωθυπουργός ήταν τόσο ενοχλημένος που – μετά το πέρας της συνέντευξης – γύρισε την πλάτη του στον Ράμα και βγήκε από την αίθουσα χωρίς να τον περιμένει, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες επισκέψεις.

Απτόητος πάντως, ο  πρωθυπουργός της Αλβανίας, σήμερα, θα μιλήσει σε ημερίδα για την οικονομική συνεργασία Αλβανίας και Σερβίας, ενώ θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο του Βελιγραδίου Σίνισα Μάλι. Αύριο, ο Έντι Ράμα θα επισκεφτεί τη νότιο Σερβία, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της αλβανικής μειονότητας.

 

 News.gr