Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 19 Νοεμβρίου 2014


Το θέμα του συμβολαίου της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και οι τοποθετήσεις της ίδιας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για τις εκποιήσεις και την επόμενη δόση, οι ανακρίσεις για το ΣΑΠΑ στην Πάφο και οι συνεχιζόμενες δηλώσεις και αντιδηλώσεις ΔΣ και Διευθυντή του ΚΟΤ είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

“Εντοπίστηκαν διαδρομές χρημάτων για το ΣΑΠΑ” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η “Αλήθεια” που γράφει ότι εντοπίστηκαν διαδρομές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς πέραν των 500,000 ευρώ και ότι σήμερα πραγματοποιείται σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη αποκάλυψε ότι μόνη της αύξησε το μισθό της και αφαίρεσε την παράγραφο για το ασυμβίβαστο. Σε άλλο ρεπορτάζ η “Α” αναφέρεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Αρχηγών σε σχέση  με το φυσικό αέριο και τις διαπραγματεύσεις.

Με τίτλο στο κύριό της θέμα “Μακάριοι οι πτωχοί…τη ευθύνη” “η Σημερινή” αναφέρει ότι επικρατεί αλαλούμ μεταξύ Προεδρικού και Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας για το συμβόλαιό της και φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, οι δηλώσεις της ίδιας στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής χθες.
Σε άλλο ρεπορτάζ η “Σ” γράφει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας υπολειτουργεί και ότι ο Πρόεδρός του Χριστόφορος Πισσαρίδης έχει επανεγκατασταθεί στη Βρετανία εδώ και καιρό. Επίσης η εφημερίδα γράφει στην πρώτη της σελίδα ότι συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα για το φονικό στη Λάρνακα.

“Ο Φιλελεύθερος” τιτλοφορεί το κύριό του θέμα “Συγκλίσεις δύο ταχυτήτων” και γράφει ότι το Συμβούλιο Αρχηγών απέρριψε την πρόταση `Αιντα για το φυσικό αέριο και συμφώνησε ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να επανέλθει υπό εκβιασμούς στις συνομιλίες. Αλλού αναφέρει ότι, με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ένα στα δύο στεγαστικά δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα ενώ αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για το θέμα των εκποιήσεων. Επίσης ο “Φ” αναφέρει ότι άρχισε η ενημέρωση συγγενών αγνοουμένων της 181 Μοίρας Πυροβολικού που διαλύθηκε στην εισβολή όταν εγκλωβίστηκε στο χωριό Συγχαρί.

Με τίτλο “Παγιδεύτηκαν στα δικά τους ψέματα” η “Χαραυγή” γράφει στο κύριό της θέμα ότι σημειώνονται “αντιφάσεις και αυτοδιαψεύσεις” στο ζήτημα με το συμβόλαιο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Αλλού αναφέρεται ότι οι διαφορές του Υπ. Υγείας με τους νοσηλευτές είναι αγεφύρωτες, ότι οι γιατροί δεν αποκλείουν κλιμάκωση των μέτρων και ότι σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν και οι νοσηλευτές. Επίσης η “Χ” γράφει ότι κλείνει ο χώρος φιλοξενίας των Σύρων στην Κοκκινοτριμιθιά και ότι η αίτηση ασύλου είναι η μόνη λύση για τους 278 φιλοξενούμενους εκεί.

“`Όχι σε διασύνδεση του φυσικού αερίου με τις συνομιλίες” τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail“ που αναφέρεται στην χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών και τις αποφάσεις που λήφθηκαν.  Αλλού αναφέρει ότι ανακοινώθηκε πως οι υπολογισμοί για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο “Αφροδίτη” έχουν αυξηθεί κατά 12%. Σε άλλο ρεπορτάζ φιλοξενούνται δηλώσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδας Κουρσουμπά για το θέμα του 17χρονου που συνελήφθη για το φονικό στη Λάρνακα και οι επικρίσεις της για τους χειρισμούς της πολιτείας.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΚ