“Μάχη” ζητά ο Τσίπρας: Η κυβέρνηση δε θα πέσει μόνη της

Την ώρα που ο Γιώργος Σταθάκης και ο Γιάννησς Μηλιός βρίσκονται στο Σίτι του Λονδίνου για κρίσιμες επαφές με τα “γεράκια” των αγορών και ο Γιάννης Δραγασάκης μιλούσε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Levy, ο Αλέξης Τσίπρας καλούσε τον κομματικό μηχανισμό ανά την Ελλάδα να κατανοήσει η κυβέρνηση Σαμαρά δεν θα πέσει σαν ώριμο φρούτο.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μέχρι και τον Φλεβάρη, που αποτελεί ένα ορόσημο λόγω της Προεδρικής εκλογής και ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου φαίνεται ότι τελειώνει” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη συνεδρίαση των Γραμματέων τω Νομαρχιακών Επιτροπών και Οργανωτικού του κόμματος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η τρόικα έχει 2 στόχους:
Πρώτον, επιδιώκουν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο «υποχωρήσεων» σε μια επόμενη φάση.
Δεύτερον, προετοιμάζουν το έδαφος της διαπραγμάτευσης με την επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πιέσουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συναίνεσης στην πολιτική τους.
“Δηλώνουμε -υπογράμμισε εκ νέου- κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή με αυτή την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση”μας, πρόσθεσε.”Η κυβέρνηση υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται. Ο Σαμαράς θέλει να εμπλέξει τη διαπραγμάτευση στο πακέτο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα σε σχέση με την προεδρική εκλογή”.
Κατα τον κ.Τσίπρα “το μόνο που απασχολεί τον Βενιζέλο και τον Σαμαρά είναι το δικό τους προσωπικό πολιτικό μέλλον και η πολιτική τους επιβίωση” και κάλεσε τα στελέχη να συνειδητοποιήσουν ότι “Δεν θα πέσουν από μόνοι τους. Θα κάνουν το παν για να παραμείνουν άλλον ενάμισι χρόνο”.
Στο ερώτημα «Και τι πρέπει να κάνουμε; Δεν βλέπεις ότι οι άλλοι δουλεύουν υπόγεια;» ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ο .Τσίπρας έχει δύο όπλα.
– Το πρώτο όπλο είναι η κινητοποίηση του κόσμου, και
– Το δεύτερο, να κάνουμε είναι να αποκτήσουμε μια αντίληψη και μια στρατηγική έντιμων καθαρών συμμαχιών, αλλά ανοιχτών συμμαχιών.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι “Χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο, θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, και προειδοποίησε “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το επόμενο διάστημα οι οργανώσεις μας να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης ομάδων συμφερόντων στο όνομα του τάδε υποψήφιου ή του δείνα υποψήφιου. Και εδώ χρειάζεται μια λεπτή ισορροπία. Χρειάζεται ταυτόχρονα να είμαστε ανοιχτοί σε κοινωνικές δυνάμεις, σε φερέγγυα πρόσωπα”

 Ψηφοδέλτια….ασυμβίβαστο

“Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40 ή το 45%” υποστήριξε “σας ζητώ να μελετήσουμε τους κώδικες δεοντολογίας για τους βουλευτές που συνέταξε το Podemos. Kαι να βάλουμε όρους και κανόνες για όσους/ες θα θελήσουν να είναι είτε υποψήφιοι στα ψηφοδέλτιά μας, είτε θα ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό αν πάρουμε την κυβέρνηση. Έτσι θα δημιουργήσουμε κανόνες, αλλά και συνθήκες νέας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας γιατί εμείς δεν έχουμε σχέση με το χθεσινό, το παλιό και το διεφθαρμένο.
Και κατέληξε λέγοντας όχι σε “διπλοθεσίτες” στο κόμμα, καθως είπε
– προσωπικά θεωρώ πολύ πιο σημαντική τη θέση του στελέχους που κρατάτε εσείς, του επικεφαλής δηλαδή, του γραμματέα μιας οργάνωσης από αυτή του βουλευτή, δεν απαξιώνω το ρόλο του βουλευτή, τη θέση σας όμως τη θεωρώ πιο σημαντική παρότι εμείς κάποιες στιγμές την έχουμε υποβαθμίσει και θεωρούμε στελέχη μας μόνο τους βουλευτές, και
– όσοι από εσάς θέλετε να είστε ή πρέπει να είστε υποψήφιοι βουλευτές να δώσετε τη θέση σας σε κάποιον/α άλλον/η που πρέπει να αναλάβει αυτήν την κρίσιμη θέση. Είναι ασυμβίβαστο.

Πηγή:  NewsIt.gr

Η Φωτογραφία είναι από το αρχείο της Eurokinissi.