«Θερίζει» ο καρκίνος στην ελληνική παροικία της Μελβούρνης

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.com

O καρκίνος θερίζει στις τάξεις των γεννημένων στην Ελλάδα κατοίκων της Βικτώριας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία πέντε χρόνια, 3.309 κάτοικοι της Βικτώριας, που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, διαγνώστηκαν με καρκίνο. Ο καρκίνος του εντέρου, του προστάτη και των πνευμόνων ήταν οι πιο κοινές διαγνώσεις σε αυτή ομάδα.

Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο του 2013 είναι υποχρεωτικό για τα νοσοκομεία της Βικτώριας να ενημερώνουν το Μητρώο όχι μόνο για “τη χώρα γέννησης” του ασθενούς, αλλά επίσης και για τη “γλώσσα που μιλάει στο σπίτι”.

Μετά τη διαπίστωση αυτή νέοι πόροι διατίθενται για να στηρίξουν καρκινοπαθείς και φροντιστές των οποίων η μητρική τους γλώσσα είναι τα Ελληνικά χάρη σε μια συνεργασία μεταξύ του Αυστραλιανού Κέντρου Επιζώντων Καρκίνου, του Αντικαρκινικού Κέντρου Peter MacCallum, της Ερευνητικής Συνεργατικής Ομάδας Ψυχο-Ογκολογίας και του Αντικαρκινικού Συμβουλίου της Βικτώριας.
Αυστραλιανή έρευνα δείχνει ότι άτομα από διαφορετικές γλωσσικές και πολιτισμικές κοινότητες έχουν λιγότερη πείρα στην αντιμετώπιση του καρκίνου και μεγαλύτερη για ενημέρωση.

Μέχρι πρόσφατα, λίγα ήταν γνωστά για θέματα μετά τη θεραπεία ή οι προκλήσεις μπορεί να διαφέρουν από αυτούς που βιώνουν οι άλλοι Αυστραλοί.
Αυτό το έργο συνεργασίας χρηματοδοτήθηκε από το Αντικαρκινικό της Αυστραλίας για να αντιμετωπίσει το κενό σε πολιτισμικά κατάλληλες πληροφορίες για επιζώντες καρκίνου που έχουν Ελληνική καταγωγή.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Michael Jefford, διευθυντής του Αυστραλιανού Κέντρου Επιβίωσης Καρκίνου και Ογκολόγος στο Αντικαρκινικό Κέντρο Peter MacCallum είπε ότι δεν ήταν αρκετό απλώς να μεταφράζονται οι πηγές στήριξης.

«Χρειάστηκε να εξετάσουμε τις πολιτισμικές διαφορές – όχι απλά τη γλώσσα. Αρχίσαμε με την αναθεώρηση του τι ήδη διατίθεται, και μετά συνεργαστήκαμε στενά με μέλη των ελληνόφωνων κοινοτήτων της Βικτώριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας προκειμένου να δημιουργήσουμε νέους πόρους που είναι κατάλληλοι για τους Έλληνες» είπε ο καθηγητής Jefford.

Η Δρ Anna Boltong, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφόρησης και Στήριξης του Αντικαρκινικού Συμβουλίου της Βικτώριας, είπε ότι είναι σημαντικό να παρέχουμε πληροφόρηση υγείας σε πολιτισμικά και γλωσσικά κατάλληλους τρόπους για να διασφαλίσουμε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν στερούνται σημαντική πληροφόρηση κατά ή μετά τη θεραπεία τους.

«Αναγνωρίζουμε ότι ειδικά η Βικτώρια είναι πολιτισμικά ποικιλόμορφη, και δεσμευόμαστε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση για τον καρκίνο και στήριξη σε όλους που επηρεάστηκαν από τον καρκίνο» είπε η Δρ Boltong.

«Αυτό το έργο ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να συνεργαστούμε με κοινότητες για να αναπτύξουμε αυτά τα πρώτα στο είδος τους ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία ελπίζουμε ότι θα κάνουν πραγματική διαφορά» είπε ο Καθηγητής Jefford.

Οι πληροφορίες διατίθενται στο διαδίκτυο www.cancervic.org.au/languages/greek ή καλώντας το Αντικαρκινικό Συμβούλιο της Βικτώριας στο 13 11 20. Αντίτυπα, επίσης, διατίθενται στο Αντικαρκινικό Συμβούλιο της Βικτώριας, 615 St Kilda Road, Melbourne ή στο Peter MacCallum Cancer Centre, St Andrews Place, East Melbourne.