Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο

Αθήνα
Στη διαβεβαίωση ότι η Αίγυπτος μπορεί να εισάγει όσες ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να εξάγει η Κύπρος προχώρησε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ σε κοινές δηλώσεις του με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, μετά τη συνάντηση στη Λευκωσία των αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.
Σε κοινή δήλωση των δυο υπουργών, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται πως οι κ.κ. Ισμαήλ και Λακκοτρύπης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημαντική πρόοδο στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, όπως καταδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τις πολλές ανταλλαγές επισκέψεων τόσο των ιδίων όσο και τεχνοκρατών κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Προστίθεται πως και οι δύο συμφώνησαν να αξιοποιήσουν τη δυναμική που δημιουργείται, ενισχύοντας και εμβαθύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς αμοιβαίο όφελος. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν την επίσπευση των συζητήσεων για την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο.

«Οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συνεισφέροντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ισμαήλ ανέφερε πως η χώρα του, που παράγει φυσικό αέριο από το 1976, έχει μια τεράστια υποδομή και την εμπειρία για να δεχθεί φυσικό αέριο από τα κυπριακά ύδατα. Χαρακτηριστικά είπε πως η Αίγυπτος παράγει περίπου 5 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, το οποίο καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Σημείωσε δε πως η χώρα του είναι στα πρόθυρα  εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το Μάρτιο 2015 καθώς διαπιστώνεται έλλειμμα φυσικού αερίου 700 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών. Ο υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου πρόσθεσε πως ο αγωγός που θα εκκινεί από το κυπριακό κοίτασμα θα φθάνει κατευθείαν στην Αίγυπτο, που με την υποδομή της μπορεί να δεχθεί το φυσικό αέριο τόσο για κατανάλωση στην εσωτερική αγορά όσο και για επαναξαγωγή.

Από την πλευρά του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως έχουν Κύπρος και Αίγυπτος έχουν συμφωνήσει ότι θα επισπεύσουν τις συζητήσεις για την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο. Ανέφερε ότι διαφαίνεται ότι ο καλύτερος τρόπος εξαγωγής θα είναι με κατευθείαν αγωγό μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και πως η συζήτηση επικεντρώνεται στις υφιστάμενες υποδομές τερματικού υγροποίησης της Αιγύπτου δηλαδή στο `Ιντκου και στην Νταμιέτα. «Υπάρχουν πάρα πολλά τεχνικά και εμπορικά ερωτηματικά τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν», τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ