Τουρκμενιστάν, η άλλη «Βόρεια Κορέα»

Το Τουρκμενιστάν είναι μεγαλύτερο σε έκταση από τη Σουηδία, ωστόσο το καθεστώς της μόνο με της Βόρειας Κορέας μπορεί να συγκριθεί. Η τρίτη πιο καταπιεσμένη χώρα στον κόσμο, ήταν κάποτε μέρος του Δρόμου του Μεταξιού που συνέδεε την Κίνα με τη Δύση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα η χώρα είναι η τρίτη πιο καταπιεσμένη στον κόσμο μετά την Ερυθραία και τη Βόρεια Κορέα.

Μάλιστα το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ όρισε πρόσφατα το Τουρκμενιστάν, ως «χώρα ιδιαίτερης ανησυχίας» για τις επιδόσεις της στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας.

Μία δημοκρατία μόνο κατ’ όνομα, το Τουρκμενιστάν κυβερνάται από τον αυταρχικό Πρόεδρο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουκχαμεντόφ ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή του το 2012 με την υποστήριξη του 97% τοις εκατό του εκλογικού σώματος και 96% προσέλευση.

Το καθεστώς του συλλαμβάνει τακτικά αντιφρονούντες, δημοσιογράφους, και οι ηγέτες των πολιτών, σε μια φυλακή που περιλαμβάνει κακοποίηση και βασανιστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η προσέγγιση του σημερινού προέδρου θεωρείται βελτιωμένη σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ο Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ ήταν επικεφαλής του Τουρκμενιστάν από το 1985 έως το 2006. Πήρε την ηγεσία ως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επέκτεινε τις εξουσίες του και έχτισε μια λατρεία της προσωπικότητας του που περιλάμβανε νόμιμα να εμφανίζεται το πρόσωπό του σε όλα τα ρολόγια και οι μαθητές να διαβάζουν την αυτοβιογραφία του.

Μετά το θάνατο του Νιγιαζόφ το 2006, ο διάδοχός του, Μπερντιμουκχαμεντόφ διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος της παράξενης λατρείας της προσωπικότητας του και ταυτόχρονα επικροτεί την καταπίεση των μειονοτήτων και περιφρονεί τις βασικές ελευθερίες των πολιτών του να εκφράζουν την άποψη τους και να ακολουθούν τα πιστεύω τους.

o Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουκχαμεντόφ

 

και ο προκάτοχος του Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ

ΔΙΑΒΑΣ

Πηγή: iefimerida.gr