Τρομοκρατικό χτύπημα στην Κίνα – 15 νεκροί

imageΔεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σε “τρομοκρατική επίθεση”στην περιοχή Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, η οποία κατοικείται κυρίως απόμουσουλμάνους, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, “ομάδα τρομοκρατών” επιτέθηκε την Παρασκευή σε πολίτες στην περιοχή Σάτσε προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων και τον τραυματισμό 14. Ένδεκα “τρομοκράτες” σκοτώθηκαν όταν επλήγησαν από σφαίρες στη διάρκεια των βίαιων αυτών επεισοδίων.

Το πρακτορείο Νέα Κίνα επιβεβαίωσε τον απολογισμό των θυμάτων, επικαλούμενο ανακοίνωση των τοπικών αρχών.

Οι δράστες πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και οπλισμένοι με μαχαίρια όρμησαν στον κόσμο που βρισκόταν σε εμπορικό δρόμο. Ένδεκα από τους δράστες σκοτώθηκαν από τα πυρά αστυνομικών που έκαναν περιπολία στη συνοικία. Εκρηκτικά, μαχαίρια και τσεκούρια κατασχέθηκαν στο σημείο αυτό. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Στην περιοχή Σάτσε –ή Γιαρκάντ στη γλώσσα των Ουιγούρων– είχαν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις τον Ιούλιο, μόλις πριν από το τέλος του ραμαζανιού.

Η Σιντζιάνγκ συγκλονίζεται συχνά από ταραχές λόγω των σφοδρών εντάσεων μεταξύ των Χαν (της μεγαλύτερης εθνότητας στην Κίνα) και των Ουιγούρων (τουρκόφωνων μουσουλμάνων)

Στη Σιντζιάνγκ ζουν περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων ανήκει στην τουρκόφωνη εθνότητα των Ουιγούρων, ένα μικρό ριζοσπαστικοποιημένο μέρος των οποίων, ισλαμιστικής και αυτονομιστικής κατεύθυνσης, αντιτίθεται στην κινεζική κηδεμονία.

Οι Ουιγούροι δηλώνουν ότι υφίστανται διακρίσεις και ότι έχουν αποκλειστεί από τα οφέλη της ανάπτυξης της περιοχής τους, στην οποία συρρέει συνεχώς πληθυσμός της εθνότητας Χαν που καταφθάνει από την υπόλοιπη χώρα.

Οι αρχές κατηγορούν για “τρομοκρατία” τους μαχητές Ουιγούρους. Ειδικοί και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι η κατασταλτική πολιτική που υιοθετεί το Πεκίνο σε βάρος του πολιτισμού και της θρησκείας των Ουιγούρων τροφοδοτεί τις εντάσεις στην περιοχή.

NOOZ.