Ο ιπτάμενος δίσκος της Airbus

Ο γίγαντας της αεροδιαστημικής δεν στερεύει ποτέ από ιδέες. Αυτή είναι από τις πιο τρελές.

Από το πλάι μοιάζει με σταγόνα. Από πάνω μοιάζει με σαλάχι. Και στο εσωτερικό της καμπίνας μοιάζει με «γύρω-γύρω όλοι».

Πριν από λίγους μήνες η εταιρεία -που είναι μία από τους δύο μεγαλύτερους κατασκευαστές αεροσκαφών στον κόσμο- κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για κάτι ανάμεσα σε ιπτάμενο δίσκο και ντόνατ. Ένα αεροσκάφος όπου οι επιβάτες κάθονται σε μια μεγάλη κυκλική καμπίνα στο κέντρο μιας συμπαγούς πτέρυγας δέλτα.

Σύμφωνα με την επίσημη αίτηση της Airbus το σχέδιο δίνει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που παρουσιάζουν οι σημερινές κυλινδρικές άτρακτοι των αεροσκαφών: την ανάγκη για πανίσχυρα διαφράγματα στο εμπρός και στο πίσω μέρος της καμπίνας έτσι ώστε να αντέχουν τη διαφορά ατμοσφαιρικής πίεσης σε μεγάλα ύψη. Το σχέδιο δεν τα χρειάζεται, αφού το ίδιο το σχήμα του καταργεί αυτή την ανάγκη.

airbus_sideΗ άλλη σημαντική αλλαγή που προβλέπει το σχέδιο είναι η επιβίβαση από το κάτω μέρος μέσω μιας καταπακτής.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν προορίζεται να γίνει πράξη. Εντάσσεται στο πλαίσιο των εκατοντάδων πατεντών το χρόνο (πάνω από 600) που καταθέτει η εταιρεία για να προστατεύσει τις ιδέες της. Η κλασική μορφή των αεροσκαφών είναι αποτέλεσμα δεκάδων ετών ανάπτυξης και βελτίωσης και θα μας κρατήσει στον αέρα για πολλές δεκαετίες ακόμα.

 

Fortunegreece.com