Τσίπρας: Υπογραφή ντροπής να μην περιμένουν από εμάς –

«Επειδή γράφτηκε ξανά ότι αυτό αποτελεί απαίτηση του Βερολίνου, θέλω να κάνω όσο γίνεται πιο καθαρή τη θέση μας: Τέτοια υπογραφή ντροπής, ας μην την περιμένουν από μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας από τα Ιωάννινα, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να συνυπογράψει ως αξιωματική αντιπολίτευση όσα θα συμφωνηθούν με την τρόικα. Πρόσθεσε δε πως η κυβέρνηση του κόμματός του δεν πρόκειται να θεωρήσει δεδομένα «τα μέτρα που χαλκεύουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και τρόικα».

«Ούτε μια μέρα, ούτε μια ώρα χαμένη με μνημονιακές κυβερνήσεις κάθε παραλλαγής, για το λαό μας που στενάζει» τόνισε, ζητώντας ξανά εκλογές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει «με όλα τα δημοκρατικά όπλα τη μάχη για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, και να οδηγηθούμε σε εκλογές, μέσα από τη διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη μάχη αυτή έχει θέση κάθε δημοκράτης, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, που καταλαβαίνει πόσο κρίσιμο είναι να απαλλάξουμε τη χώρα από την πολιτική και τους πολιτικούς των μνημονίων».

Παράλληλα, έριξε βολές κατά κυβέρνησης και τρόικας, κάνοντας λόγο για παρατεταμένη επίδειξη απάνθρωπης αδιαφορίας κα ιυπογραμμίζοντας πως «κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν την ανθρωπιστική, την κοινωνική, την εθνική καταστροφή που προκαλούν».

«Και πώς τέλειωσαν κάθε φορά οι κρίσιμες ώρες, οι κρίσιμες μέρες, οι κρίσιμες εβδομάδες, οι κρίσιμοι μήνες πέντε χρόνια τώρα;»   αναρωτήθηκε και απάντησε:

«Ξέρετε πώς τέλειωσαν. Με την πλήρη υποχώρηση στις ορέξεις των δανειστών. Ξέρετε πώς έκλεισαν τα κενά, οι τρύπες, τα ελλείμματα. Ανοίγοντας νέες πληγές στο σώμα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, των αδύναμων.Όλα, πάλι και πάλι και πάλι, κρίθηκαν εις βάρος του λαού, εις βάρος της κοινωνίας, εις βάρος της χώρας. Γι’ αυτό όταν ακούμε πια στην Ελλάδα για κρίσιμες ώρες, ξέρουμε. Ανθρώπινο αίμα μας μυρίζει. Πιο σωστό θα ήταν, αυτές τις ώρες, να μιλάει κανείς για προετοιμασία για έγκλημα. Και δεν είναι καθόλου άδικος, ή υπερβολικός ο χαρακτηρισμός. Γιατί οι νέες περικοπές στις συντάξεις, το νέο τσαλάκωμα των μισθών, η νέα έφοδος στις εργασιακές σχέσεις, η νέα αύξηση του ΦΠΑ, μόνο έγκλημα μπορούν να χαρακτηριστούν. Χαριστική βολή σε μια οικονομία σακατεμένη, και σε μια  κοινωνία τραυματισμένη. Άλμα προς την πλήρη διάλυση.  Τελική λύση για την ολοκληρωτική επιβολή του ζόφου, που είναι το καθεστώς των μνημονίων».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον κ. Σαμαρά «πρωθυπουργό της καταστροφής» και έκανε λόγο για «σκοτάδι των νέων μέτρων, της νέας υποταγής στην τρόικα, των νέων περικοπών» που δεν θα είναι το τελευταίο.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση για προπαγάνδα του φόβου, σημειώνοντας μάλιστα πως «κάθε απολυταρχικό καθεστώς, λίγο πριν καταρρεύσει, στηρίζει την εξουσία του στο φόβο των ανθρώπων».

Πρόσθεσε πως «ο δρόμος της αντίστασης, της ανατροπής, της ρήξης, της αλλαγής, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βγάλει τη χώρα και τους ανθρώπους από το φαύλο κύκλο της απόγνωσης».