Βενιζέλος -Τσίπρας συζήτησαν θέματα εξωτερικής πολιτικής

Αθήνα
Στην ανάγκη για συναντίληψη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Και οι δύο επέμειναν ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν αυστηρά και μόνο θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ενημέρωθηκε για τα ελληνοτουρκικά καθώς και για το Κυπριακό, ενώ πρόσθεσε πως από θέση αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να μένουν έξω από το πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός και τα άλλα πλοία που το συνοδεύουν χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή μείζονα πρόκλσηη από την πλευρά της Τουρκίας.

Το Μπαρμπαρός πρέπει να αποσυρθεί για να

Από τη συνάντηση Βενιζέλου - Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Από τη συνάντηση Βενιζέλου – Τσίπρα στο υπουργείο Εξωτερικών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )

υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπραικό, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε για όλους τους λεπτούς χειρισμούς, πολλοί από τους οποίους είναι σαφές ότι δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν.

Ακολούθησε ζήτησε αξιοποίηση όλων των μέσων, για να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης και επανέναρξη του διαλόγου.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι εξέφρασε προβληματισμό όχι για την ουσία της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 5-6 Δεκεμβρίου, αλλά για τον χρόνο διεξαγωγής του, την ώρα που η Τουρκία τηρεί προκλητική στάση.

«Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, ψυχραιμία και νηφαλιότητα» κατέληξε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε πεζή στο υπουργείο Εξωτερικών στη μία το μεσημέρι και κατά την είσοδο του είχε έναν σύντομο διάλογο με τους δημοσιογράφους, λέγοντας: «Πολύ ενδιαφέρον βλέπω. Ελπίζω να είναι για θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε με αιχμή λέγοντας πως «υπάρχει αγώνια για συναίνεση, κάτι που εκφράζουν τα μέσα ενημέρωσης».

Η συνάντηση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά το ταξίδι του κ. Βενιζέλου στην Τουρκία και εν όψει του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας.

Ν.Σ.

Newsroom ΔΟΛ