Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 1 Δεκεμβρίου 2014

Οι εξελίξεις στο Δήμο Πάφου και την υπόθεση Σάββα Βέργα μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος έκανε λόγο για εκλογές στο Δήμο, το εκρηκτικό κλίμα στο ΔΗΚΟ μετά την απόφαση της Κ.Ε για επανένταξη στο κόμμα των διαγραφέντων στελεχών, το μέλλον της Νέας ΣΕΒΕΓΕΠ, της εταιρείας που επεξεργάζεται τη γεωργική παραγωγή, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Πάμε για εκλογές στο δήμο Πάφου”, γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος μίλησε για ραγδαίες εξελίξεις που θα απεγκλωβίσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και αναφέρθηκε σε εκλογές για ανάδειξη δημάρχου στην Πάφο. Σε άλλο της θέμα γράφει για μποφόρ στο ΔΗΚΟ καθώς ο Μάριος Καρογιάν εμφανίζεται αντίθετος στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για επανένταξη στο κόμμα στελεχών που αποχώρησαν στο παρελθόν. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρχίζει σήμερα ιατρικές εξετάσεις στη Νέα Υόρκη για την εγχείρηση διόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας.

Η “Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Σαν ηφαίστειο που ξυπνά το ΔΗΚΟ”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι διαστάσεις εμφυλίου πολέμου φαίνεται να προσλαμβάνει η υποβόσκουσα εσωστρέφεια στο ΔΗΚΟ ένα χρόνο μετά τις ενδοκομματικές εκλογές, με αφορμή την απόφαση της Κ.Ε για επανένταξη των διαγραφέντων στελεχών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αν ο Σάββας Βέργας δεν παραιτηθεί από το Δήμο της Πάφου, ο Υπουργός Εσωτερικών επεξεργάζεται τρόπους για την παύση του. Αλλού, γράφει ότι αποτελεί παυσίπονο στις πληγές το ξεπάγωμα θέσεων στα κρατικά νοσοκομεία.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Τρέχουν για εκλογές”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Υπουργός Εσωτερικών αναμένει το πράσινο φως για προκήρυξη εκλογών που θα σημάνουν τη διαδοχή Σάββα Βέργα στο Δήμο Πάφου, ενώ αναζητείται φόρμουλα παύσης του αν δεν παραιτηθεί. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι η Αγκυρα δεν κάνει βήμα πίσω στο Κυπριακό και πως οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του έτους. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι παραδίδεται περί το τέλος της εβδομάδας στη Νομική Υπηρεσία από την Αστυνομία η πρώτη υπόθεση που αφορά σε ευθύνες για το σκάνδαλο για την οικονομία.

Η “Χαραυγή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ξεπουλούν την εμπορία γεωργικών ειδών” γράφει ότι οι αγροτικές οργανώσεις και 26 κοινοτικά συμβούλια ζητούν από την Κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί το μέλλον της Νέας ΣΕΒΕΓΕΠ, της εταιρείας που επεξεργάζεται τη γεωργική παραγωγή. Αλλού, γράφει για κομματικά μαγειρέματα προαγωγών κατά τη σημερινές αξιολογήσεις στους βαθμούς ταξίαρχου και υποστράτηγου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, η Ελεγκτική Υπηρεσία θα εξετάσει και την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου “Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνεταίροι”.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΓΧΡ)