Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 4 Δεκεμβρίου 2014

Οι ενέργειες των κομμάτων ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου δημάρχου στην Πάφο, η υγεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, η υπόθεση του αποχετευτικού της Πάφου, η έκθεση του ΕΤΕΚ για τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας από τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και η πτώση στις τιμές των καυσίμων είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια”, με τίτλο “Κομματικά μαγειρεία για το δήμο Πάφου”, γράφει ότι τα κόμματα αναζητούν συνεργασίες για την εκλογή δημάρχου Πάφου καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως ο δήμαρχος που θα εκλεγεί θα πρέπει να εξασφαλίσει ισχυρή εντολή. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ομαλά εξελίσσεται η υγεία του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την επέμβαση στη Νέα Υόρκη για διόρθωση της μιτροειδούς και τριγλώχινης καρδιακής βαλβίδας και διόρθωση του προβλήματος ταχυκαρδίας. Επίσης, η `Α` γράφει ότι κλιμάκιο ανακριτών για την υπόθεση των εκατομμυρίων του αποχετευτικού της Πάφου βρίσκεται στην Αθήνα για ανάκριση του εργολάβου Χρήστου Δρακόπουλου.

“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Βλέπουν λουκέτο αλλά το παλεύουν”, γράφει ότι μέσα και μόνο από μιαν απλή ανάγνωση των πρακτικών της συνάντησης της 20ης Οκτωβρίου στο Προεδρικό που φέρνει σήμερα στο φως η `Σ` εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι η προσοχή έχει στραφεί στην επόμενη μέρα του λουκέτου των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλού, γράφει ότι πέφτουν και άλλο οι τιμές των καυσίμων που αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις και σε άλλα αγαθά. Επίσης, αναφέρει ότι ψεύτες χρησιμοποιούν την κάρτα αναπήρων και ασυνείδητοι γεμίζουν τους χώρους στάθμευσης αναπήρων.

“Ο Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Τεστ για Πάφο στο ΑΚΕΛ”, γράφει ότι η σύσκεψη σήμερα με οικοδεσπότη τον ΓΓ του ΑΚΕΛ και στην παρουσία των Προέδρων του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, αναμένεται εν πολλοίς να καθορίσει και τη ρότα για τις παφιακές εκλογές.  Αλλού γράφει ότι κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα για τις ανακρίσεις αναφορικά με την καταστροφή της οικονομίας του τόπου και ότι ο φάκελος της πρώτης υπόθεσης είναι έτοιμος και η Αστυνομία θα εισηγείται την ποινική δίωξη δέκα πρώην αξιωματούχων της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης, γράφει ότι νέα έξοδο στις αγορές ετοιμάζει η Κυβέρνηση.

Η “Χαραυγή” στο κύριό της θέμα με τίτλο “Και η ασφάλεια βορά σκοπιμοτήτων” γράφει ότι η ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών Cyta και ΑΗΚ θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ασφάλεια και λειτουργία ζωτικών υπηρεσιών του κράτους και προσθέτει ότι η εφημερίδα αποκαλύπτει την εμπιστευτική έκθεση που ετοίμασε το ΕΤΕΚ και περιγράφει τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Σε άλλο της θέμα η “Χ” γράφει ότι μακραίνει και άλλο η ουρά των ανέργων και ότι έφτασαν τις 47,000 ενώ τέσσερις στους δέκα βρίσκονται εκτός εργασίας για περίοδο πέραν των έξι μηνών. Επίσης, αναφέρει ότι σήμερα το Κίνημα ενάντια στις Εκποιήσεις θα διαμαρτυρηθεί έξω από τη Βουλή.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο “Παζάρι για τον νέο δήμαρχο”, γράφει ότι πηγή από την ΕΔΕΚ δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα κόμματα που αποτελούν το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου επιθυμούν να στηρίξουν έναν και μόνο υποψήφιο για τις εκλογές για ανάδειξη δημάρχου στις 11 Ιανουαρίου. Σε άλλο της δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία εξέδωσε φέτος 3,000 πρόστιμα για λάθος στάθμευση και ότι τα 650 αφορούσαν στάθμευση σε χώρους που είναι κρατημένοι για άτομα με αναπηρία. Γράφει ακόμη ότι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο μειώθηκαν μεν αλλά μόνο οριακά σε σχέση με τις διεθνείς τιμές.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)