Συμφωνία ως τις 14 Δεκεμβρίου θέλει το EuroWorking Group

  • Να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης έως τις 14 Δεκεμβρίου ζήτησε την Πέμπτη το EuroWorking Group από Ελλάδα και τρόικα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στη συζήτηση στο EuroWorking Group, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η «έντονη προτροπή» του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου 2014.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Ωστόσο, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει πως ίσως απαιτηθεί μια «βραχυχρόνια τεχνική παράταση».

Και τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου.

Το απόγευμα της Πέμπτης εστάλη στην τρόικα το απαντητικό e-mail της κυβέρνησης με την αναλυτική τεκμηρίωση των ελληνικών προτάσεων για τα «προληπτικά» μέτρα που θα καλύψουν το «ενδεχόμενο» δημοσιονομικό κενό του 2015

Εξάμηνη παράταση;

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, oι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν να παραταθεί κατά έξι μήνες, μέχρι τα μέσα του 2015, το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, που λήγει στα τέλη του έτους.

Στόχος της παράτασης είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των υπολειπόμενων δόσεων.

«Αν και ο σκοπός της τεχνικής παράτασης θα ήταν να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές να προετοιμάσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να ψηφιστούν τον Ιανουάριο του 2015, η τεχνική παράταση θα μπορούσε να δοθεί για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να καλυφθεί η πιθανότητα καθυστερήσεων εν όψει της εκλογής Προέδρου», ανέφερε το έγγραφο.

Το έγγραφο ανέφερε ότι φαίνεται κατάλληλη μια παράταση μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2015, με το βασικό σενάριο να προβλέπει συμφωνία με τα κλιμάκια της τρόικας πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκταμίευση από τον EFSF και ολοκλήρωση των διαδικασιών για την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων (ECCL) πριν τα τέλη Ιανουαρίου.

Newsroom ΔΟΛ