Είκοσι χιλιάδες δολάρια από την AHEPA στην “Αποστολή” για άπορες ελληνικές οικογένειες

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Για μία ακόμη φορά, ο κ. Κώστας Δήμτσας Διευθυντής της “Αποστολής”. (σ.σ. φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στην Αθήνα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος) παρέλαβε χθες Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, επιταγή ύψους 20.000 δολαρίων ιδιοχείρως από τον επισκεπτόμενο την Αθήνα Ύπατο Πρόεδρο της ΑΗΕΡΑ κ.  Philip Frangos (Φίλιππος Φράγκος). Ο κ. Φράγκος παρέδωσε την επιταγή στη διάρκεια τιμητικής προς το πρόσωπό του, αλλά και αμοιβαίως ενημερωτικής εκδήλωσης των ελληνικών Τσάπτερς (Τμημάτων) της ΑΗΕΡΑ, στο ξενοδοχείο “Κογκό” της Γλυφάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΗΕΡΑ εδώ και πολλούς μήνες ενισχύει οικονομικά το πρόγραμμα της Ιεραποστολής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Αποστολή”. (Κάθε μήνα ο Supreme Governor, ΑΗΕΡΑ Region 10,  Νίκος Παπαδόπουλος επιδίδει επιταγή ύψους 10.000 δολαρίων στην “Αποστολή” καθώς και δέματα με ξηρά τροφή,  προκειμένου να μοιρασθούν σε άπορες οικογένειες. Παράλληλα η ΑΗΕΡΑ συνεχίζει και το Πρόγραμμα αποστολής ιατροφαρμακευτικού υλικού, μέχρι στιγμής άξίας περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ).

Η αντιπροσωπεία της AHEPA έφθασε στην Αθήνα από την Κωνσταντινούπολη όπου παραβρέθηκε στη συνάντη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, την οποία και χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός με ιδιαίτερη βαρύτητα.

Αναμνηστική φωτογραφία του Ύπατου Προεδρε΄πιου της ΑΗΕΡΑ αμέσως μετά την παράδοση στον κ. Διμίτσα της επιταγής ύψους 20.000 δολαρίων ΗΠΑ. Στο κ΄'εντρο ο ΄/ Δίμιτσας με την επιταγ΄πη ανά χείρας. Δίπλα του (προς τα αριστερά) ο ΎΠατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ κ. Φίλιππος Φράγκος. Δίπλα στον κ. Φράγκο (αριστερά) ο

Αναμνηστική φωτογραφία του Ύπατου Προεδρείου της ΑΗΕΡΑ αμέσως μετά την παράδοση στον κ. Κώστα Δήμτσα της επιταγής ύψους 20.000 δολαρίων ΗΠΑ για τους σκοπούς της “Αποστολή”. Στο κέντρο  ο κ. Δήμτσας με την επιταγή ανά χείρας. Δίπλα του (προς τα αριστερά) ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ κ. Φίλιππος Φράγκος. Δίπλα στον κ. Φράγκο (αριστερά) ο  Supreme Governor, AHEPA Region 10, Νίκος Παπαδόπουλος.  Δίπλα του (αριστερά) ο Κυβερνήτης Βοστώνης κ.  Frank Fotis και τελευταίος αριστερά, ο κ.  Τόνυ Μαυρομαράς πρώην Ύπατος Πρόεδρος Καναδά. Διακρίνονται ακόμη.  τρίτος από αριστερά ο πρώην Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA και νυν  υπεύθυνος οικονομικών για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Νικολάου  στην Νέα Υόρκη, κ. Nik. Καρακώστας  , και δίπλα του (στα αριστερά) ο  Κυβερνήτης ΑΗΕΡΑ Ελλάδος κ. Γιώργος Πλοκαμάκης. Δίπλα στον κ. Καρακώστα  (δεξιά)  το μέλος του ελεγκτικού κ. George Lucas, και  τελευταίος δεξιά ο Πρόεδρος του ΑHEPA  Educational Fudtion Νικ Αρουτζίδης.  (Φωτογραφία για  την ΡΗΡ   ευγενής προσφορά του Δρ. Αθανάσιου  Σαραντόπουλου, μέλους του ιστορικού Τμήματος της Αθήνας HJ1).

Όπως είπε ο Ύπατος Κυβερνήτης κ. Φράγκος, στην  συγκέντρωση προέδρων και μελών των ελληνικών Τμημάτων που ήταν ιδιαίτερα πυκνή, ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας που κάνει φέτος η ΑΗΕΡΑ επικεντρώνεται στην συγκέντρωση χρημάτων για την ανέγερση του Ιστορικού Ναού του Αγίου Νικολάου, στην Νέα Υόρκη. Μετά από τέσσερα χρόνια ο Δήμος έδωσε άδεια για την ανέγερση του ναού στο σημείο που ευρίσκετο πριν καταρρεύσει, μόνη εκκλησία ¨θύμα” της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Φράγκος τόνισε πως πρόκειται για την Εκκλησία που συμβολίζει την παρουσία των Ελλήνων μεταναστών στην Νέα Υόρκη, γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στο ¨Σημείο Μηδέν”.

Αναφερόμενος στο έργο της ΑΗΕΡΑ ο κ. Φράγκος επεσήμανε ότι τον σημαντικότερο ρόλο σ΄αυτό διαδραματίζουν τα Τμήματα της οργάνωσης που πλέον βρίσκονται εκτός από την Αμερική, στην Αυστραλία και τώρα και στην Ευρώπη και τα προέτρεψε να καταρτίσουν τα δικά τους προγράμματα, αλλά και να συνεισφέρουν στα κύρια προγράμματα της Οργάνωσης.

Οικονομικά η ΑΗΕΡΑ είναι σήμερα περισσότερο εύρωστη από ποτέ, όπως είπε ο πρώην Ύπατος Πρόεδρος Θεώδορος Καρακώστας, ενώ η συνεχής εξάπλωσή της και στην Ελλάδα  ενδυναμώνει τους ακατάλυτους δεσμούς των Αποδήμων με την μητέρα πατρίδα. Μάλιστα το επόμενο Συνέδριο της ΑΗΕΡΑ  ΕΛΛΑΣ θα διεξαχθεί το Μάιο στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Κομοτηνής.

Ειδικά για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, που τέθηκε από μέλος της ΑΗΕΡΑ, ο Ύπατος Πρόεδρος κ. Φράγκος υπενθύμισε ότι με πρωτοβουλία και ενέργειες της Οργάνωσης απετράπη η συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Σχετικά δε με την πρόσφατη χρήση του ονόματος ¨Μακεδονία” από τους Αμερικανούς στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ (σ.σ. Η κίνηση αυτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο να αποχωρεί από τη Διάσκεψη) ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ τόνισε ότι πολλά ακόμη θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά τους “λείπει, όμως, η απόφαση των ελληνικών κυβερνήσεων τι ακριβώς θέλουν σχετικά με το όνομα”.

Από πλευράς των διαφόρων ελληνικών Τμημάτων της ΑΗΕΡΑ, οι πρόεδροί τους ανέπτυξαν θέσεις, προβληματισμούς και αιτήματα τα οποία άκουσε ο Ύπατος Πρόεδρος απαντώντας σε πολλά από αυτά.

Ακολούθησε η μετάβαση των μελών σε γνωστή ταβέρνα της Γλυφάδας.

Η Ύπατη αντιπροσωπεία της ΑΗΕΡΑ επιστρέφει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

ΣΗΜ: Πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ κ. Φίλιππος Φράγκος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην Panhellenic Post η οποία θα δημοσιευθεί αύριο Σάββατο.