Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου εν μέσω τουρκικών προκλήσεων

Σε τεταμένο κλίμα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου μέχρι σήμερα πλέει το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» συνοδεία δύο τουρκικών πολεμικών πλοίων, κι ενώ πραγματοποιείται ευρείας κλίμακας άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο βόρειο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, φτάνει στην Αθήνα, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να συμμετάσχει στο τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο.

Ο Νταβούτογλου είχε επίσης αιτηθεί μέσω ρηματικής διακοίνωσης που απέστειλε η Άγκυρα στο υπουργείο Εξωτερικών, να επισκεφθεί τη Θράκη, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό, με την Αθήνα να διαμηνύει ότι μια τέτοια ενέργεια θα συνιστούσε πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα που θα επιβάρυνε το κλίμα.

Κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας ως προς την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών των δύο κρατών, θεωρείται ωστόσο απίθανό να μην τεθούν στο τραπέζι οι ελληνοτουρκικές διαφορές, πράγμα το οποίο πιθανότατα θα συμβεί σήμερα, οπότε θα υπάρξει συνάντηση του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Αντώνη Σαμαρά, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών τν δύο χωρών.

Στο παρασκήνιο των συναντήσεων των δύο αντιπροσωπειών, βρίσκεται βεβαίως η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας. Οι Τούρκοι μοιάζουν ανυποχώρητοι στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, όπου συνεχίζει να πλέει ο σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο πάντοτε από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία.

Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται στο βόρειο και το νοτιοανατολικό Αιγαίο ευρείας κλίμακας άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Οι περιοχές στις οποίες πλέει ο τουρκικός στόλος είναι δεσμευμένες από την αρχή της εβδομάδας, κατόπιν σχετικής έγκρισης της ελληνικής πλευράς σε αίτημα των Τούρκων. Σύμφωνα ωστόσο με κύκλους του υπουργείου Άμυνας που μίλησε στην «Καθημερινή» αυτή την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται ραγδαία αύξηση των εναέριων παραβιάσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχή της εβδομάδας μέχρι χθες Πέμπτη, είχαν σημειωθεί 23 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη μεταξύ Αθήνας, Καΐρου και Λευκωσίας, η τριμερής διακήρυξη, ενώ από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου επιχειρείται η διεύρυνσή της με τη συμμετοχή και άλλων κρατών. Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκεται η υπογραφή δεύτερης τριμερούς διακήρυξης με τη συμμετοχή και του Ισραήλ. Η Αθήνα δείχνει πάντως να δέχεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της ΑΟΖ χωρίς συμφωνία με την Τουρκία ωστόσο θεωρεί ότι προσέγγιση δεν μπορεί να υπάρξει όσο η Άγκυρα συνεχίζει την πολιτική ισχύος και απειλών έναντι Ελλάδας και Κύπρου.

Η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας θα γίνει σε αστυνομικό κλοιό καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί απαγόρευση διαδηλώσεων. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο Νταβούτογλου και το κυβερνητικό κλιμάκιο θα φθάσουν στο αεροδρόμιο το μεσημέρι της Παρασκευής (15:20). Στις 16:50 θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Το βράδυ της ίδιας μέρας (20:30) οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας». Θα ακολουθήσει δείπνο των δύο αντιπροσωπειών.

Το Σάββατο στις 10:00 οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στο «3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton. Είναι πιθανό να υπάρξει και σύντομη συνάντηση του τούρκου πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα, το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιστρέψει από το Βελιγράδι, όπου βρίσκεται σήμερα για σειρά συναντήσεων.

 ΠΗΓΗ:news.gr