Η απίστευτη πρόκληση των Βρετανών: Δάνεισαν στη Ρωσία ένα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σάλο αντιδράσεων και την οργισμένη απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού έχει προκαλέσει ο δανεισμός γλυπτού του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, ενόψει της 250ής επετείου του περίφημου μουσείου της Ρωσίας.

Πρόκειται για το άγαλμα του Ελληνα θεού του ποταμού Ιλισσού, μια ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή που ο Λόρδος Ελγιν έκλεψε το 1803 από τον Παρθενώνα και μετέφερε στην Αγγλία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα από τα κλεμμένα μάρμαρα φεύγει από το Βρετανικό Μουσείο ως δάνειο σε άλλο.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, στο σημείο όπου από μέχρι χθες το βράδυ υπήρχε το ελληνικό κλεμμένο γλυπτό είναι αυτή:

«Αυτό το γλυπτό προσωρινά εκτίθεται στο Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο γιορτάζει τη 250ή επέτειο από την ίδρυσή του. Θα περιλαμβάνεται στην έκθεση «Ο καθορισμός της ομορφιάς: Το κορμί στην αρχαία ελληνική τέχνη», η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 26 Μαρτίου του 2015», γράφει το ενημερωτικό σημείωμα που έχει τοποθετηθεί στο σημείο όπου μέχρι χθες βρίσκοντας το γλυπτό.

(Οι παραπάνω εικόνες κάνουν το γύρο του Διαδικτύου μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης)

To άγαλμα του Παρθενώνα που δάνεισε το Βρετανικό Μουσείο στο Ερμιτάζ:

Η κίνηση αυτή του Βρετανικού Μουσείου και οι προκλητικές δηλώσεις του διευθυντή του πως ελπίζει ότι οι Ελληνες θα χαρούν «που ένα πολύ μεγάλο κοινό θα μπορέσει να δει τα μεγάλα δημιουργήματα της αρχαίας Ελλάδας», αλλά και ότι οι Βρετανοί είναι διατεθειμένοι να… δανείσουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, φτάνει να είναι εφικτή η μεταφορά τους, να υπάρχει σοβαρός λόγος για να εκτεθούν κάπου αλλού και εκεί που θα πάνε να είναι ασφαλή και να υπάρχουν εγγυήσεις για την επιστροφή τους στο Βρετανικό Μουσείο», υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να δανειστεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα, προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ