Κερδίζεις ζώντας

​To STAR.gr δίνει ένα περίγραμμα των διαφορετικών συστημάτων που υπάρχουν σε διάφορες ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, αναφορικά με τη  δυνατότητα σπουδών των κρατουμένων.

Όπως αναφέρει το site, επικρατέστερη τάση είναι οι σπουδές να γίνονται ηλεκτρονικά μέσα από τη φυλακή. Μόνο στη Μάλτα τη Ρουμανία και τη Λιθουανία έχουν το δικαίωμα να πάρουν εκπαιδευτική άδεια, αλλά κι αυτό εφόσον έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους κι έχει γίνει εκτίμηση κινδύνου.

Σε ορισμένες χώρες παρέχεται δυνατότητα εκπαίδευσης κρατουμένων μέσα από τις φυλακές μέσω υπολογιστή, ακόμη και με ελεγχόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο, για την οποία πάντως εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με το πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί τελικά από τον κρατούμενο. Ηλεκτρονική εκπαίδευση δι’ αλληλογραφίας υπάρχει σε: Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Νορβηγία και στην περιφέρεια της Καταλονίας στην Ισπανία.

Στη Σουηδία εφαρμόζεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκπαίδευσης κρατουμένων. Σε όλες τις φυλακές υπάρχει κέντρο εκπαίδευσης με έναν ή περισσότερους διδάσκοντες, εξοπλισμένο με χώρο υπολογιστών. Οι κρατούμενοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε τουλάχιστο 130 τομείς εκπαίδευσης.

Στη Βρετανία, υπάρχει πρόγραμμα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου που παρέχει στους κρατουμένους πρόσβαση σε ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, προγράμματα εκπαίδευσης στις φυλακές υλοποιεί το πανεπιστήμιο Κορνέλ. Οι κρατούμενοι δεν παίρνουν άδειες για να παρακολουθήσουν μαθήματα αλλά υπάρχουν επισκέπτες- καθηγητές.

Αυτά συμβαίνουν στις άλλες χώρες. Στην Ελλάδα κάποιοι θέλουν -όπως σε πολλά ζητήματα- διαφορετικά να λειτουργήσουν τα πράγματα. Αλλά αυτό είναι άλλης στιγμής κουβέντα.

Προφανώς το ερώτημα του υπουργού Δικαιοσύνης αν ο Ρωμανός θέλει να σπουδάσει ή θέλει “να βγει έξω”, έχει την αξία του.

Σε κάθε περίπτωση η ανθρώπινη ζωή έχει προτεραιότητα.

Την ίδια σημασία έχει, όμως, και η τήρηση των Νόμων. Η εμμονή του νεαρού κρατούμενου έχει τα κίνητρά της. Τα φιλομαθησιακά, έχουν επιλυθεί με την υπουργική απόφαση.

Προσευχόμαστε για τη ζωή του νέου. Η υπαναχώρηση από έναν αισθηματικά φορτισμένο αγώνα, πολλές φορές κρύβει σοφία.

Κερδίζεις ζώντας.