Δώσαμε …ανάλυση όχι νέα μέτρα

Αθήνα
Το βράδυ της Παρασκευής εστάλη το απαντητικό e-mail στην τρόικα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα, παρά μόνο μια αναλυτικότερη τεκμηρίωση της κοστολόγησης των μέτρων που η Αθήνα έχει ήδη παρουσιάσει.Μέχρι το πρωί, η κυρίαρχη άποψη ήταν να μην σταλεί e-mail και η ελληνική απάντηση να δοθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Τελικά, όμως, αποφασίστηκε να υπάρξει απάντηση για να μη φανεί ότι η Αθήνα δυναμιτίζει την προσπάθεια για συμφωνία. «Για να μην μας πουν ότι δεν μας στείλατε τίποτα» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Την Δευτέρα αναμένεται να τεθεί στο Eurogroup το αίτημα για τεχνική παράταση του προγράμματος που δεν θα ξεπερνά σε διάρκεια τις μερικές εβδομάδες -πιθανότατα ένα μήνα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν την προηγούμενη ημέρα ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τη Δευτέρα τεχνική παράταση του ελληνικού προγράμματος για έξι μήνες.

«Επειδή ακούω διάφορους να μιλάνε για ‘παράταση του προγράμματος’ […] πρόγραμμα σημαίνει δάνειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση νέο δάνειο δεν θέλει να δώσει, δεν χρειάζεται να δώσει, η χώρα έχει περίσσευμα από το προηγούμενο δάνειο 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αρκούν και υπεραρκούν ως θώρακας προστασίας και ταυτόχρονα μειώνουν και το δημόσιο χρέος» είπε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη Συντονιστική Γραμματεία για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Άρα, δεν μπορεί να μιλάμε για νέο πρόγραμμα όταν δεν υπάρχει νέο δάνειο, μιλάμε για μία τεχνητή επέκταση των διαδικασιών εκταμίευσης, η οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δε συνιστά νέο μνημόνιο, νέα τρόικα και κυρίως νέο πρόγραμμα. Είναι άλλο οι τεχνητές διαδικασίες κι άλλο η ουσία, που είναι ένα νέο δάνειο ίσον ένα νέο πρόγραμμα».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν τις 15 Δεκεμβρίου, το ορόσημο που έθεσε και το Euroworking Group, και εξηγώντας τη φάση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα αλλά και τι θα απαιτηθεί στη συνέχεια, είπε:

«Τώρα λοιπόν είμαστε εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας. Η τρόικα πιστεύω θα επιστρέψει κι αυτό είναι το μήνυμα και του χθεσινού EuroWorking Group, της συνάντησης δηλαδή των εκπροσώπων των Υπουργών Οικονομικών. Κι έχουμε τη δυνατότητα πράγματι πριν τα Χριστούγεννα, για την ακρίβεια πριν την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της 15ης Δεκεμβρίου, να έχουμε μία τεχνική συμφωνία των επιτελείων.»

» Θα απαιτηθεί μετά ένας νόμος για τις λεγόμενες ‘προαπαιτούμενες ενέργειες’ και η επιβεβαίωση του νόμου αυτού από τους εταίρους μας για να φτάσουμε στην εκταμίευση και στο μεταξύ θα έχει υποβληθεί -και είμαι βέβαιος θα έχει εγκριθεί- η ελληνική πρόταση να αλλάξουμε καθεστώς, να πάμε στην προληπτική γραμμή στήριξης και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Newsroom ΔΟΛ