Υπερψηφίστηκε ο πρώτος ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός με 155 ΝΑΙ

Με ένα επιπλέον ΝΑΙ, από την ανεξάρτητη βουλευτή κα Κατερίνα Μάρκου και ένα ΠΑΡΩΝ του επίσης ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Γρηγόρη Ψαρριανού (και οι δύο βουλευτές προέρχονται από τη ΔΗΜ.ΑΡ) υπερψηφίστηκε ο πρώτος εδώ και πολλές δεκαετίες ισοσκελισμένος Προϋπολογισμός του Ελληνικού Κράτους με 155 ΝΑΙ, 134 ΟΧΙ και ένα ΠΑΡΩΝ.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε το γεγονός ιστορικό. “Φοβισμένος ο πρωθυπουργός” ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα.

Η Κυβέρνηση ουσιαστικά προσμετρά συν έναν βουλευτή, την κα Μάρκου ενώ ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο  Αχμέτ Χατζηοσμάν, βρίσκεται στο νοσοκομείο για προγραμματισμένη επέμβαση με αποτέλεσμα αν και απέστειλε επιστολή στο Προεδρείο της Βουλής, η πρόθεση ψήφου του να μην προσμετρηθεί στα ΝΑΙ.

– Όχι σε όλα από τον ανεξάρτητο Γιώργο Νταβρή, εκτός από τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών
– Σαμαράς κατά ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ Ελλάδας και κόμματος, είσαστε με το κόμμα
– Επίθεση του πρωθυπουργού προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: Καβάλησες καλάμι!
– Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τη… Θάτσερ: Δεν υπάρχει εναλλακτική (σ.σ. There is no alternative)

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Προηγήθηκαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που επικεντρώθηκαν κυρίως στο ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Για υπονόμευση της χώρας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει με το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκαλώντας αγωνία για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Όμως, η κυβέρνηση θα απομακρύνει την πολιτική αβεβαιότητα, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και θα κλείσει τη συμφωνία για την επόμενη μέρα, εκτός μνημονίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Φωτογραφία του μνημονίου» από μια παραδομένη κυβέρνηση χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό 2015 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ζητώντας καταψήφισή του. Σε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση μίλησε για μνημόνιο αορίστου χρόνου και νέα ισοπεδωτικά μέτρα, που θα είναι επώδυνα είτε ληφθούν με παράταση μνημονίου είτε με προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σε εκτενή αναφορά στη ζητούμενη πολιτική συναίνεση για εκλογή Προέδρου και συνταγματική αναθεώρηση, αρνήθηκε την οποιαδήποτε συμφωνία, προειδοποιώντας μάλιστα τους βουλευτές ότι μη ψήφιση Προϋπολογισμού σημαίνει και μη ψήφιση Προέδρου.

Για προϋπολογισμό πολιτικής αξίας που σηματοδοτεί αλλαγής σελίδας έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, εγκαλώντας την αντιπολίτευση ότι, δημιουργώντας συνθήκες πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από την εκλογή Προέδρου, δυσκολεύει και παρατείνει τη διαπραγμάτευση και συμφωνία με τους εταίρους.

Η χώρα περνά από 1ης Ιανουαρίου σε ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο σχέσεων με την ΕΕ και το ΔΝΤ, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρξει, αλλά μικρή τεχνική επέκταση των διαδικασιών ολοκλήρωσης

Με τη διαβεβαίωση ότι ο προϋπολογισμός του 2015 «θα εκτελεστεί ομαλά και επιτυχημένα» ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. Με συχνές επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο οικονομικό πρόγραμμά του, σημείωσε ότι θα διαπραγματευόταν καλύτερα με τους δανειστές αν υπήρχε «πολιτική και κοινωνική συναίνεση για τα αυτονόητα». Αν και τόνισε ότι πρόκειται για την πιο δύσκολη και περίπλοκη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση με την τρόικα εκτίμησε ότι σύντομα θα οδηγηθεί σε θετικό αποτέλεσμα.

Στην παρότρυνση προς τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να το σκεφτούν σοβαρά, καθώς θα είναι ψήφος κόντρα στην εντολή που έχουν λάβει από τον ελληνικό λαό και παράταση του βίου της κυβέρνησης, προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Τάχθηκε υπέρ κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τις εκλογές, ενώ για τον προϋπολογισμό είπε πως δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε περισσότερη ανεργία.

Η κυβέρνηση, αλλά και ο άλλος πόλος, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κάνουν πλύση εγκεφάλου στο λαό, είπε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Επιχειρώντας με επιμονή να αποδείξει ότι τα προγράμματα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ δεν απέχουν πολύ,  τόνισε ότι οι δανειστές και οι αγορές απέδειξαν ότι αδιαφορούν για το ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Το μόνο που τους φοβίζει είναι η ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος, το οποίο ξέρουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Ούτε οι μονομερείς ενέργειες προς τους δανειστές, ούτε η υποχώρηση σε νέες ακραίες και κοινωνικά άδικες απαιτήσεις, είναι η λύση για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης. Ο προϋπολογισμός του 2015 αποτελεί συνέχιση της ίδιας συντηρητικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανεκκίνησης με προοδευτική πολιτική, ουσιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους και επίμονης διεκδίκησης της σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους.

«Σε αυτή την κατάσταση οδηγηθήκαμε όχι μόνο εξαιτίας των απαιτήσεων των δανειστών, αλλά εξαιτίας των πολιτικών κυβέρνησης» δήλωσε ο κ. Κουβέλης τονίζοντας ότι ο λαός εγκλωβίστηκε σε συνθήκες μόνιμης φτώχειας.