Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις:17 Δεκεμβρίου η πρώτη εκλογή για Πρόεδρο Δημοκρατίας!

Ο Πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς  και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ζήτησαν από τον  Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η  σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, δήλωσε με γραπτή ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Εφόσον, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής δεν έχει αποτέλεσμα, θα ακολουθήσουν η δεύτερη προσπάθεια στις 23 Δεκεμβρίου και η τελευταία ψηφοφορία ορίζεται στις 29 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΔΟΛ

Η κ. Βούλτεψη αποδίδει την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την προεδρική εκλογή στην «ανοικτή υπονόμευση» της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας έναντι της τρόικα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που – όπως αναφέρει – η χώρα «πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη» να διαπραγματευτεί «σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει πως, μετά την απόφαση του Eurogroup να στηρίξει τη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ως τα τέλη Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα πρέπει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2015 να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση και το θεσμικό πλαίσιο της νέας πιστωτικής γραμμής στήριξης.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα», αναφέρει η κ. Βούλτεψη, κατηγορώντας την Κουμουνδούρου για «απροκάλυπτη» προτροπή προς άλλους βουλευτές να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων. Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από εκδήλωση στο Γκάζι, σχολίασε ότι ήταν αναμενόμενο από τις εξελίξεις και ότι στην κυβέρνηση είδαν την απόσταση ανάμεσα στον προϋπολογισμό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μάλιστα, κύκλοι της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά ορίζει ημερομηνία εκλογών.

Η ΤΡΟΙΚΑ

Στην Αθήνα επιστρέφουν αύριο Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα.

Σημειώνεται πως η έλευση των τεχνικών κλιμακίων συνήθως προηγείται της έλευσης των επικεφαλής της αποστολής.

Τεχνική παράταση του μνημονίου για δύο μήνες αποφάσισε το Eurogroup μετά από σχετική εισήγηση της ελληνικής Κυβλερνησης και παρά το γεγπονός ότι το ΝΔΤ ήθελε 6μηνη παράταση.
Πηγή: skai.gr
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Αθήνα
Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.Το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων θα πρέπει, εάν επιθυμούν, να υποδείξουν με επιστολή που θα αποστείλουν στον Πρόεδρο της Βουλής τον υποψήφιο που προτείνουν στην Ολομέλεια για το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Σε περίπτωση μη συγκέντρωσης του αριθμού αυτού, η ονομαστική ψηφοφορία θα επαναληφθεί πέντε ημέρες αργότερα. Και σε αυτή την ψηφοφορία απαιτούνται 200 θετικοί ψήφοι.

Εάν και στην δεύτερη ψηφοφορία δεν συγκεντρωθούν στο πρόσωπο ενός υποψηφίου οι 200 ψήφοι τότε, πάλι πέντε ημέρες αργότερα, θα διεξαχθεί η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία. Σε αυτήν οι θετικές ψήφοι για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 180.

Σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας διεξάγεται από τη νέα Βουλή αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα και περιλαμβάνει άλλες τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες.

Κατά την πρώτη ψηφοφορία απατείται πλειοψηφία τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφοι.

Εάν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτές.

Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και αυτή η πλειοψηφία, τότε μετά από πέντε ημέρες, διεξάγεται η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν, κατά την οποία εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ