Ποιός θα είναι ο επόμενος ένοικος;

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ποιός θα είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας; Ήδη, μετά την πρωτοβουλία  του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αντιπροέδρου και ΥΠΕΞ Ευάγγελου Βενιζέλου και την ανακοίνωση ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αρχίζει την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου (απαιτούνται 200 ψήφοι) άρχισε και η αναζήτηση του / των υποψηφίων Προέδρων.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί ορισμένα ονόματα, μεταξύ αυτών και των κ.κ. Κώστα Καραμανλή, Φώτη Κουβέλη, Σταύρου Δήμα, Παναγιώτη Πικραμμένου,  Αλέκου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Νανόπουλου, Βασίλη Σκουρή, Κώστα Γαβρά, αλλά και της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ. Επίσης, έχουν ακουστεί και τα ονόματα των Νίκου Κωνσταντόπουλου , της Μαριέττας Γιαννάκου, του Πέτρου Μολυβιάτη, αλλά Νίκου Αλιβιζάτου.

Θα είναι κάποιος από αυτούς; Άγνωστο. Όπως ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξουν άλλες υποψηφιότητες, πέραν εκείνης που θα προτείνει η κυβέρνηση.

«Έχουμε κουβεντιάσει διάφορα ονόματα, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος στο MEGA, και θα καταλήξουμε σύντομα. Θα προτιμούσα το πρόσωπο να είναι πολιτικό αλλά υπάρχουν και μη πολιτικά πρόσωπα που θα μπορούσαν να προταθούν» ανέφερε.

Εικάζεται, πάντως, ότι το πρόσωπο που θα επιλέξουν (σ.σ. εάν ήδη δεν έχει επιλεγεί!) οι κ.κ. Σαμαράς-Βενιζέλος,  που συναντούνται εκ νέου σήμερα το μεσημέρι, θα τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής, όχι μόνο διότι αυτό οφείλει να είναι ένα κριτήριο για τον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί ειδικά στην παρούσα συγκυρία είναι απαραίτητο να προσελκυσθούν και οι ψήφοι των 24 ανεξαρτήτων βουλευτών καθώς -ενδεχομένως- και οι ψήφοι ορισμένων βουλευτών από τα εντός Βουλής Κόμματα προκειμένου να επιτευχθεί ο “μαγικός” αριθμός 180 ψήφοι που απαιτείται στην τρίτη ψηφοφορία..

Καθώς η Κυβέρνηση κρατάει ακόμη κλειστά τα χαρτιά της ως προς το πρόσωπο που θα προτείνει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ας δούμε τους μέχρι σήμερα Προέδρους της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας που ξεκίνησε με την Μεταπολίτευση το 1974.

Μιχαήλ Στασινόπουλος
18 Δεκεμβρίου 1974 – 19 Ιουνίου 1975
1ος Πρόεδρος
Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας προτάθηκε από Ν.Δ.
Κωνσταντίνος Τσάτσος
Konstantinos Tsatsos.JPG
20 Ιουνίου 1975 – 15 Μαΐου 1980
2ος Πρόεδρος
Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας Προτάθηκε από Ν.Δ.
Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg
15 Μαΐου 1980 – 10 Μαρτίου 1985
Πρώτη εκλογή
(Προτάθηκε από ΝΔ)
Ιωάννης Αλευράς
10 Μαρτίου 1985 – 30 Μαρτίου 1985
Προσωρινός Πρόεδρος
Χρήστος Σαρτζετάκης
30 Μαρτίου 1985 – 4 Μαΐου 1990
Προτάθηκε από ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ
Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
KaramanlisNatsinasAgora crop.jpg
5 Μαΐου 1990 – 10 Μαρτίου 1995
Δεύτερη Εκλογή
(Προτάθηκε από ΝΔ)
Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
Kostis stephanopoulos.jpg
10 Μαρτίου 1995 – 12 Μαρτίου 2005
Δύο Θητείες
(Προτάθηκε από Πολιτική Άνοιξη,Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ)
Κάρολος Παπούλιας
Karolos Papoulias.jpg
12 Μαρτίου 2005 –
Δύο Θητείες
(Προτάθηκε από ΝΔ,ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ)

Πίνακας Προέδρων:el.wikipedia.org