Ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ μιλά στην ΡanHellenic Ρost /En.

*Τι είπε για Σαμαρά, Τσίπρα.

*Πως βλέπει την οικονομική κρίση και τι λέει για την βοήθιεια από την ΑΗΕΡΑ.

*Χαρακτηρίζει ιστορική τη συνάντηση Πάπα – Βαρθολομαίου.

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Published on: Dec 10, 2014 @ 15:24

Ψηλός, ευθυτενής και με …καλούτσικα ελληνικά ο νέος Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ κ.  Philip Frangos (Φίλιππος Φράγκος) μιλάει για όλους και για όλα …στα Αγγλικά, βέβαια, αφού όπως και να το κάνεις, μια ζωή στην ξένη γη η τοπική γλώσσα γίνεται γλώσσα σου. Αυτό είναι εξάλλου και η σύγχρονη αποστολή της ΑΗΕΡΑ: Η η προώθηση της ελληνικής γλώσσας στους ομογενείς μας  και στους φιλέλληνες.

Τον συναντήσαμε στο ξενοδοχείο “Κόνγκο Παλάς” της Γλυφάδας όπου υποδέχθηκε και γνώρισε τα προεδρεία και τα μέλη των ελληνικών τσάπτερς της ΑΗΕΡΑ.  Δεν χάσαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια σύντομη συνέντευξη.  Ήλθε στην Αθήνα επικεφαλής Ύπατης Αντιπροσωπείας,  από την Κωνσταντινούπολη όπου παραβρέθηκαν στη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, την οποία και χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός με ιδιαίτερη βαρύτητα.

“Μια ιστορική, αξέχαστη εμπειρία να δεις δυο ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν την ειρήνη να ενώνονται και το να βλέπεις το Πάπα να έρχεται και να φιλά το χέρι του Πατριάρχη και να ενώνονται με πραγματική αδελφική αγάπη”, είπε και πρόσθεσε:  “αυτό με  συναρπάζει. Και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όπου Χριστιανοί,  Μουσουλμάνοι, Εβραίοι διώκονται και σκοτώνονται για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, το να βλέπεις την ένωση των δυο μεγαλύτερων Χριστιανών (συμβολών) και την συν αποδοχή τους έφερε χαρά στην καρδιά μας και ελπίδα για το μέλλον”.

Ο κ. Φράγκος επισημαίνει πως επειδή τρέχουν πάρα πολλά ζητήματα στον κόσμο η συνάντηση έστειλε ένα σημαντικό και συμβολικό μήνυμα. “Είμαστε ενθουσιασμένοι που αποτελούμε μέρος αυτού” είπε και πρόσθεσε ότι η ΑΧΕΠΑ παίζει ρολό κλειδί σ΄αυτό.  “Ηρθαμε με τους Αρκάδες και πολλοί από μας είναι Αρκάδες και αποτέλεσε προνόμιό μας να συμμετέχουμε σε αυτό”, πρόσθεσε.

Η συζήτηση δεν μπορούσε να μην συνεχισθεί στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα, με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Του ζητήσαμε τις εντυπώσεις του: “Με σεβασμό προς τον κύριο Τσίπρα, θεωρώ πως είναι ένα πολύ ευπαρουσίαστο άτομο, πολύ χαρισματικό, με αυτοπεποίθηση. Το πώς θα κυβερνήσει, εάν βέβαια κερδίσει στις εκλογές, αυτό μένει να το δούμε. Προφανώς αυτό που μπορώ να κάνω είναι να βασιστώ στην δική μου εμπειρία από τις Ηνωμένες Πολιτείες , είναι ένα πράγμα το να εκλέγεσαι και άλλο το να κυβερνάς επαρκώς”.

Σε ότι αφορά τον κ. Σαμαρά,  ο κ. Φράγκος μας είπε:  “Με σεβασμό και στον κύριο Σαμαρά, βρίσκεται επικεφαλής της Κυβέρνησης  εδώ και 2 χρόνια  κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Η καρδιά μας ραγίζει για αυτά που τα αδέρφια μας στην Ελλάδα βιώνουν, αλλά ήμασταν σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν και  σήμερα  είμαστε ευτυχείς που έχει σημειωθεί πρόοδος. Φαίνεται πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Είναι ραγδαία εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς τα χρέη στα οποία έχει πέσει η Ελλάδα. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τα δικά τους προβλήματα, υπήρχε ύφεση και η ανεργία ήταν και εκεί στα ύψη”.

IMG_0853

Αναμνηστική φωτογραφία του Ύπατου Προεδρείου της ΑΗΕΡΑ αμέσως μετά την παράδοση στον κ. Κώστα Δήμτσα της επιταγής ύψους 20.000 δολαρίων ΗΠΑ για τους σκοπούς της “Αποστολή”. Στο κέντρο ο κ. Δήμτσας με την επιταγή ανά χείρας. Δίπλα του (προς τα αριστερά) ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ κ. Φίλιππος Φράγκος. Δίπλα στον κ. Φράγκο (αριστερά) ο Supreme Governor, AHEPA Region 10, Νίκος Παπαδόπουλος. Δίπλα του (αριστερά) ο Κυβερνήτης Βοστώνης κ. Frank Fotis και τελευταίος αριστερά, ο κ. Τόνυ Μαυρομαράς πρώην Ύπατος Πρόεδρος Καναδά. Διακρίνονται ακόμη. τρίτος από αριστερά ο πρώην Ύπατος Πρόεδρος της AHEPA και νυν υπεύθυνος οικονομικών για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη, κ. Nik. Καρακώστας , και δίπλα του (στα αριστερά) ο Κυβερνήτης ΑΗΕΡΑ Ελλάδος κ. Γιώργος Πλοκαμάκης. Δίπλα στον κ. Καρακώστα (δεξιά) το μέλος του ελεγκτικού κ. George Lucas, και τελευταίος δεξιά ο Πρόεδρος του ΑHEPA Educational Fudtion Νικ Αρουτζίδης. (Φωτογραφία για την ΡΗΡ ευγενής προσφορά του Δρ. Αθανάσιου Σαραντόπουλου, μέλους του ιστορικού Τμήματος της Αθήνας HJ1).

Ακόμη ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ αναφέρθηκε σε βοήθεια που, όπως είπε, πρόκειται να έλθει από τις ΗΠΑ: “Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξουν αποστολές από τις ΗΠΑ  που έρχονται στο εμπόριο ναύλων για την ενθάρρυνση των εταιρικών επενδύσεων, υπάρχει αυξανομένη αυτοπεποίθηση και το θέμα είναι ότι στο τέλος οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν ποια κυβέρνηση θα είναι περισσότερο αποτελεσματική στο να ενθαρρύνει αυτή την ανάπτυξη. Οπότε πρέπει να περιμένουμε και θα δούμε”.

Αναφορικά με την  οικονομική βοήθεια που η ΑΗΕΡΑ παρέχει εδώ και μήνες στην  ΜΚΟ “Αποστολή” για ενίσχυση του Προγράμματος σίτησης απόρων από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο κ» Φράγκος μας είπε: “Έχω μια επιταγή 20 χιλιάδων δολαρίων στη τσέπη μου για να δώσω άλλη μια κατάθεση για τον ίδιο σκοπό”.

Στο ερώτημα εάν θα συνεχίσει και στο μέλλον η ΑΗΕΡΑ να δίνει χρήματα για το σκοπό αυτόν, ο κ. Φράγκος μας εξήγησε ότι στην παρούσα συγκυρία η ΑΗΕΡΑ προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για την ανέγερση του Ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο “σημείο μηδέν” της Νέας Υόρκης.

“Ασφαλώς τώρα είμαστε αφοσιωμένοι στον Άγιο Νικόλαο της Νέας Υόρκης, των Ηνωμένων Πολιτείων, για να μαζέψουμε μίνιμουμ το ποσό του μισού εκατομμύριου δολαρίων μέσα στα επόμενα 2 χρόνια για την ανέγερση της εκκλησιάς.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας δεδομένου ότι στις 9/11 έλαβε χώρα ένα τρομοκρατικό χτύπημα στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκείνη η μικρή εκκλησιά καταστράφηκε , είναι πολύ συμβολικό, το κάνουμε αυτό σαν Ελληνοαμερικανοί και δεσμευόμαστε σε αυτό”.

Ρωτήσαμε γιατί θεωρούν τον Αγιο Νικόλαο “συμβολικό”. Μας είπε ότι “είναι συμβολικό για την ελληνοαμερικανική κοινότητα να χτίσουμε αυτή την εκκλησιά. Είναι η «μόνη» εκκλησιά που καταστράφηκε. Και είναι ένα σύμβολο θρησκευτικής ελευθέριας. Οπότε σε αυτό θα σπαταλήσουμε πολλή ενέργεια”.

Ζητήσαμε να μάθουμε αν αυτή η απασχόληση της ΑΗΕΡΑ με την ανέγερση του Αγίου Νικολάου θα μνοπωλήσει τις δραστηριότητές της.  “Όχι, βέβαια.  Αυτό δεν σημαίνει πως τα τσάπτερς και οι περιοχές που εκδηλώνουν ενδιαφέρον όπως όλοι μας θα σταματήσουν τα προγράμματα. Θα σας πω, μάλιστα, ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνεχίσει να εκτελείται: Είναι η αποστολή ιατρικών εφοδίων. Ξέρετε, έχουμε στείλει ιατρικές παροχές αξίας πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια εδώ στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη απήχηση και θα το συνεχίσουμε. Αλλά αν και  η ανέγερση της εκκλησίας απαιτεί μεγάλη ενέργεια, θα το ενθαρρύνουμε”.

Θέσαμε το ζήτημα των στόχων και των Προγραμμάτων της ΑΗΕΡΑ, που παρά το ότι έρχεται από πολύ παλιά ως οργάνωση, εξακολουθεί να επεκτίνεται -τώρα και στην Ευρώπη-.

“Σαν κάθε άλλο θεσμό”, μας είπε ο κ. Φράγκος,  “πρέπει να εξελισσόμαστε , να έχουμε στόχους. Οι εθνικές προοπτικές , οι οργανώσεις δεν μιλάω τώρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί έχουν συρρικνωθεί.. Αυτό που έχεις να δεις,  αν κοιτάξεις την κοινότητα, αν έλθεις στις εκκλησίες μας, είναι πως το 80%  των γάμων είναι μικτοί. Η εικόνα των μελών μας είναι αντιπροσωπευτική: Το 50% δεν είναι Έλληνες αλλά εμπλέκονται με την ΑΧΕΠΑ επειδή εμείς συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία και ενδιαφέρονται γι’ αυτό που κάνουμε.”

” Αλλά, πρόσθεσε,  πρέπει να εξελισσόμαστε για να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε δεκτικοί/αρεστοί από τους φιλέλληνες και το μήνυμα που πρέπει να εξαγγέλλουμε είναι αυτό του Ελληνισμού. Κι όταν μιλάω για Ελληνισμό δεν αναφέρομαι στο παστίτσιο η στο μουσακά. Μιλώ για τις αξίες που προέρχονται από την αρχαιά Ελλάδα που οι μετανάστες πατεράδες μας και παππούδες μας με λιγοστή εκπαίδευση ενσωμάτωσαν όταν ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες , αξίες τιμής, αλήθειας. Ο πατέρας μου ήρθε στην Αμερική με μόρφωση 5ης δημοτικού, δεν είχε τίποτα παραπάνω από το πουκάμισο που φορούσε, αλλά έδινε μεγάλη σημασία στην μόρφωση. Μου παρείχε εκπαίδευση  και τώρα είμαι διπλωματούχος . Έχω υποχρέωση να συνεχίσω το κληροδότημα και να την μεταλαμπαδεύσω στην επόμενη γενιά και αυτή είναι η ουσία της ΑΧΕΠΑ , μια από τις πιο σημαντικές αξίες της. Πρέπει να εξελίξεις την νεολαία και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξοδεύουμε σημαντικό χρόνο”.

Τον ρωτήσαμε, τέλος, πως σκοπεύει να το καταφέρει αυτό. “Θέλω, μας είπε, να προωθήσουμε ταξίδια νέων ομογενών στην Ελλάδα. Θέλω να δω εκπαιδευτικά ταξίδια νέων. Να έρχονται στην Ελλάδα, όχι μόνο για να κολυμπήσουν στα όμορφα νερά της αλλά και για να έχουν ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα, να ενταχθούν στην ελληνική κουλτούρα και να γίνουν μια νέα γενιά που με την σειρά τους θα περάσουν στην επόμενη τις ίδιες αξίες που μας έδωσε η χώρα μας. Εμένα, κατ’ αρχάς δεν μου αρέσει η άποψη ότι η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι είναι η Ελλάδα 2000 χρόνων πριν.  Αυτό είναι λάθος. Η σημερινή Ελλάδα έχει συνεχίσει τις αξίες και αυτές πρέπει να μεταλαμπαδευτούν.  Η ΑΧΕΠΑ μεταδίδει τον ελληνισμό στην νεολαία με  τα προγράμματά της και αυτό  είναι πολύ σημαντικό”.

Ευχαριστήσαμε τον Ύπατο Πρόεδρο της  ΑΗΕΡΑ και διακόψαμε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, γιατί ήδη η αίθουσα του ξενοδοχείου  είχε γεμίσει με τα προεδρεία και μέλη της ΑΗΕΡΑ που  ήλθαν από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, και ήθελαν να δουν, να χαιρετίσουν και να συνομιλήσουν με τον κ. Φίλιππο Φράγκο.

 ENGLISH

Interview with Supreme President of AHEPA, Filippe Frangos

Filippe Frangos for  Pope and Ecumenical Patriarch: “A historic unforgettable experience to see two men of piece to join together and for the Pope to come and kiss the hand of the Patriarch and to embrace together in true brotherly love, it overwhelms me. And particularly in the circumstances today where Christians moderate Muslims, Jews are being prosecuted and killed for their religious belief to see the union of the two major Christian and embrace brought joy to our heart and hope for the future because there’s too much going on to the world today and this was an important symbolic message and we’re delighted to have been part of it and for the AHEPA to have been a key part because we came with the Arkans, many of us are Arkans and it was our privilege to be participants in this epic…”

About  Greek politicians: “With respect to mister Tsipras I found him to be a very personable individual, very charismatic individual an individual who has confidence… how he will govern that’s one thing, if he does in fact when the election…obviously all I can do is based on my own experience of the States, it’s one thing to be elected and it’s another thing to govern efficiently. With respect to mister Samaras, he’s been in and out the office for 2 years under the most extremely difficult circumstances  hard bleeds and breaks for what our Hellenic brothers in Hellas are experiencing but we were brief today and there is progress being made! It appears to be light at the end of the tunnel. It’s incremental progress considering the depts to which Greece have fallen. The States we had our own recession unemployment was up.

So, again things are happening indications that there are going to be ventures from the US coming in trade fares to encourage corporate investment , there is an increasing confidence and the question is the Greek people the Hellenic people have to decide which government is going to be more conducive to encourage that development. So we have to wait and see, this is a decision of the people of Greece”.

For AHEPA’S  AID:  “I have a check for 20 thousand dollars in my pocket to give another installment for the same purpose”.

Saint Nicholas National Shrine Campaign : “Of course now we have committed to the goal of raising a minimum of half  million dollars over the next two years for the rebuild of Saint Nicolas and this is extremely important to us given the fact that on 9/11 it was a terrorist attack on the united states and that little church was destroyed, its very symbolic, we re doing this as the American Hellenic and we have a commitment if you will. Its symbolic that the Hellenic American community we build this church as the only church that was destroyed and is a symbol of religious freedom. So this is going to take a lot of our energy. However this is not to say that chapters, districts that have the interest in, as we all have, that the program will come to an end. I will tell you one program that has stimulated it’s going to continue, it’s sending medical supplies, you know we shipped over 6 million dollars worth of medical supplies here and this one has great appeal and we re going to continue that but again the rebuild of saint Nicholas is going to take a lot of our energy also but we will encourage it.”

AHEPA’s future goals: “Like any other institution we have to evolve, we have to goal. The ethnic aspects of the organizations  now on the states have diminished. All you have to do is look at the community , come into our churches 80 percent of the marriages are mixed marriages. Our members image is representative: 50 percent is not Greek but they evolve with AHEPA because we work with the church and they are interested in what we re doing.

AHEPA and Hellenism: “But we have to evolve to address the fact we need to appeal to philellines  and the message we have to communicate is that of Hellenism. And when I talk about Hellenism I don’t talk about pastitsio and moussaka. I’m talking about the values that came from classical Greece that our immigrant fathers and grandfathers with limited education embodied when they came to America, values of honesty, truth. My father came to America with a fifth grate education, nothing more the his shirt on his back but he valued education he gave me an education I’m a graduate degree.”

Greek-American youth and Greece: “I have an obligation to continue that legacy to pass it on to the next generation and AHEPA has the cult of it, in AHEPA has a place of premium on its values, AHEPA has to evolve the youth and that is why we spend a considerable amount of time I want to enhance a journey to Greece. I want to see Sunday class of youngsters to come , not only to swim in the beautiful waters of Greece but to have an academic program to be immersed in the culture of Greece and to have a new generation that in turn can pass on what this country gave us. I for one don’t like carry that the Greece of today is not the Greece of 2000 years ago, the Greece of today has continued the values, they are here to be given  and so AHEPA passed here  of Hellenism and  with the youth and with the program that offers and that’s the most important thing.”

 

photo 1(2)

Από αριστερά Νίκος Παπαδόπουλος, Supreme Governor, Region 10, Supreme President of AHEPA Filippos Fragos και ο διευθυντής του PHP Χρήστος Μαλασπίνας.

 

 

PHILLIP THEMISTOCLES FRANGOS

Biography

Phillip Themistocles Frangos was elected Supreme President of the Order of AHEPA at the organization’s 2014 Supreme Convention in New Orleans, Louisiana, July 21-26, 2014. His most recent service to AHEPA was as Supreme Secretary (2011-2013) and Supreme Vice President (2013-2014). During these three years Frangos undertook over 200 chapter visitations and meetings in 22 districts of the AHEPA domain.

Frangos is licensed as an attorney in Michigan. He is a former Chief Deputy Secretary of State and CEO of the Michigan Department of State, an agency of 2,500 employees, having oversight of 200 offices and 10 museums. In this capacity Frangos also served as Executive Secretary to the Michigan Historical Foundation, a body comprised of chairmen and presidents of major Michigan corporations including Kellogg’s and Upjohn, convened to raise $5 million for completion and endowment of the Michigan Historical Center.

Frangos has been married for 35 years to Tula (formerly Kackos) of Philadelphia, Pennsylvania, where they met at an AHEPA dance. They are the parents of Themistocles Frangos, who received his degree in Engineering from the University of Michigan and his J.D. from Loyola of Chicago. He is practicing law in Chicago and reactivated a dormant chapter which he is serving as president. Themistocles is also the secretary of the District 13 lodge. Their daughter, Maria, holds a B.A. degree in Business from the University of Michigan and a Master’s degree in Hospitality Management from Michigan State University. She resides in Charlotte, North Carolina, where she just completed courses at Johnson-Wales Culinary Institute.