Καλύτερος ο υπέρηχος της μαστογραφίας σε γυναίκες με πυκνό στήθος

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες γυναίκες με καρκίνο του μαστού λανθάνουν της διάγνωσης κάθε χρόνο , καθώς οι μαστογραφίες αδυνατούν να αντιληφθούν τους όγκους στις γυναίκες με τα επονομαζόμενα στήθη “υψηλής πυκνότητας”.

Αυτό σημαίνει ότι ο ιστός του στήθους τους είναι παχύτερος, κάνοντας τους όγκους πιο δύσκολο να ανιχνευθούν από τις μαστογραφίες, ενώ οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού.

Περίπου τέσσερις στις δέκα γυναίκες έχουν στήθη υψηλής πυκνότητας, αλλά οι περισσότερες δεν το γνωρίζουν καθώς δεν έχουν εξεταστεί. Οι Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό, και να επιλέγουν τον υπέρηχο μαστών που είναι πιο αποτελεσματικός στην διάγνωση «κρυφών» καρκινικών όγκων.

Περίπου δύο εκατομμύρια γυναίκες υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού προσφέρεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας από 50 έως 70 ετών ανά τριετία, και οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι σώζονται 1.400 ζωές μέσω της έγκαιρης διάγνωσης ετησίως.

Τα τελευταία ευρήματα – που παρουσιάστηκαν στο San Antonio Breast Cancer Symposium στο Τέξας – εγείρουν περισσότερες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά απεικονιστικών μεθόδων διάγνωσης. Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ζαν Γουέιγκερτ, από το Νοσοκομείο του Κονέκτικατ, δήλωσε ότι το εθνικό σύστημα υγείας πρέπει να προσφέρει υπερηχογραφήματα σε γυναίκες με μαστούς υψηλής πυκνότητας. Αυτές οι σαρώσεις χρησιμοποιούν υπέρηχες ακτίνες και είναι πιο αποτελεσματικές στην διείσδυση σε παχύτερο ιστού.

Η μελέτη εξέτασε 13.000 γυναίκες με πυκνούς μαστούς , οι οποίες υποβλήθηκαν σε υπέρηχους και μαστογραφίες κατά την χρονική περίοδο 2009- 2013. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το 10% των γυναικών με υψηλότερη πυκνότητα στους μαστούς έχουν τέσσερις και έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν έχουν περισσότερο κολλαγόνο και αυτό συνδέεται με τις πρωτεΐνες που αυξάνουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

News.gr