Γιούνκερ: Δεν θέλουμε ακραίες δυνάμεις στην εξουσία

Αντιδράσεις προκαλεί στην Αθήνα προτροπή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τους Έλληνες ψηφοφόρους να μην εκλέξουν «ακραίες δυνάμεις» στην εξουσία. Σημείωσε,  μάλιστα, πως οι έλληνες πολίτες γνωρίζουν «τι θα σήμαινε για την Ελλάδα και την ευρωζώνη» ένα «λάθος εκλογικό αποτέλεσμα».

Στην πιο σαφή τοποθέτηση των Βρυξελλών αναφορικά με το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και την προεδρική υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα, ο κ. Γιούνκερ σχολίασε πως θα προτιμούσε «γνωστά πρόσωπα», σε μια έμμεση αναφορά στην πολυετή σταδιοδρομία του κ. Δήμα και τη θητεία του στη θέση του επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Μιλώντας σε ντιμπέιτ την αυστριακή κρατική τηλεόραση, ο κ. Γιούνκερ απέφυγε να χαρακτηρίσει συγκεκριμένα τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ακραία δύναμη» απαντώντας σε σχετικό ερώτημα απλώς πως θα ήθελε η Ελλάδα «να κυβερνάται από ανθρώπους που […] καταλαβαίνουν το ότι είναι απαραίτητες οι ευρωπαϊκές διαδικασίες».

Απέφυγε παράλληλα να δώσει συγκεκριμένες πολιτικές γραμμές για τις ελληνικές εκλογές, λέγοντας: «Δεν θα ήθελα ακραίες δυνάμεις να έρθουν στην εξουσία».