Μόντρεαλ: Ντεμπούτο για 543 ελληνικά αριστουργήματα

Η μεγάλη στιγμή έφτασε και σήμερα, 12 Δεκεμβρίου, εγκαινιάζεται στο Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μουσείο Point a Calliere του Μόντρεαλ η έκθεση «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», με 543 αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, από 22 μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων της Ελλάδας.

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι το «προσωπείο του Αγαμέμνονα» που βρέθηκε στην ανασκαφή των Μυκηνών το 1876 από τον Ερρίκο Σλήμαν, το χρυσό στεφάνι από τις Αιγές, η μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Πέλλα, το χρυσό περίαπτο από την Αραβησσό, καμαραϊκά αγγεία, πινακίδες γραμμικής Α, προσωπεία και όπλα επιφανών νεκρών των Μυκηνών, καθώς και οπλισμός ανδρικής ταφής από το αρχαϊκό νεκροταφείου του Αρχοντικού.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δέκα θεματικές ενότητες, ενώ κεντρικός θεματικός άξονας είναι οι Έλληνες, ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα. Η παρουσίαση ξεκινά από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, συνεχίζει με κεντρικό σημείο αναφοράς τον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα και τους επώνυμους αριστοκράτες της πρώιμης εποχής του σιδήρου και κλείνει με επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος, όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, και ιστορικές φυσιογνωμίες, όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Η «αφήγηση» καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6.000 π.Χ. μέχρι τον 2ο αι. π.Χ.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Consortium of North American Museums με επίσημο εκπρόσωπο το Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα, θα παραμείνει στο Μόντρεαλ μέχρι τις 26 Απριλίου 2015.

Όμως το ταξίδι του Ομήρου, του Αγαμέμνονα, του Αχιλλέα, του Ηροδότου, του Λεωνίδα, του Περικλή, του Σοφοκλή, του Πλάτωνα, του Δημοσθένη, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν σταματά εκεί.

Η έκθεση θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα (5 Ιουνίου 2015 – 12 Οκτωβρίου 2015) και θα ακολουθήσουν το Field Museum στο Σικάγο (24 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016) και το Μουσείο National Geographic στην Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου 2016).

Με το βλέμμα στα Γλυπτά

Η διοργάνωση της έκθεσης και η μεταφορά στις ΗΠΑ εκατοντάδων αριστουργημάτων από ελληνικά μουσεία (σ.σ. κάποια από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο εξωτερικό) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης.

Από τα δημοσιεύματα δεν λείπουν και οι αναφορές στην υπόθεση των Γλυπτών, αφού -όπως τονίζεται- η έκθεση αποτελεί ένα πρώτης τάξεως μήνυμα προς το Βρετανικό Μουσείο για τους θησαυρούς που θα μπορούσε να δανείσει η Ελλάδα με αντάλλαγμα την επιστροφή των Γλυπτών.

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην αμερικάνικη έκδοση της Ηuffington Post γίνεται αναφορά και στη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου σε καναδούς δημοσιογράφους, το περασμένο φθινόπωρο, ότι «η έκθεση ‘Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο’ μπορεί να θεωρηθεί ως παράδειγμα για το τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα με αντάλλαγμα την επιστροφή των Γλυπτών».

«Γιγαντιαία προσπάθεια»

Εν όψει των εγκαινίων, το Αρχαιολογικό και Ιστορικό Μουσείο του Καναδά και η Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μόντρεαλ διοργάνωσαν επίσημο γκαλά στο οποίο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Μουσείου, Α. Μόλσον, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Νικόλας Παγώνης, ο πρεσβευτής του Καναδά στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πεκ, ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδας στον Καναδά, Γεώργιος Μαρκαντωνάτος και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η Λ.Μενδώνη, που εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις των εγκαινίων, τόνισε ότι η οργάνωση της έκθεσης ήταν μια γιγαντιαία προσπάθεια που απαίτησε τον συντονισμό πολλών φορέων.

«Πρόκειται για μερικούς από τους πιο σπουδαίους και εμβληματικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχουν ανακαλυφθεί στην Ελλάδα, πολύτιμοι θησαυροί που ήρθαν στο φως έπειτα από μεγάλες αρχαιολογικές ανασκαφές, ενώ πολλά από τα αντικείμενα δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Ελλάδος» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι στην εποχή της ηλεκτρονικής εικόνας, είναι σημαντικό ο επισκέπτης να έρχεται σε επαφή με τα αληθινά εκθέματα, προκειμένου να μπορέσει να ερμηνεύσει καλύτερα το παρελθόν.

Άννα Ανδίρα

Newsroom ΔΟΛ