Μοσκοβισί: Οι Έλληνες αποφασίζουν, η Κομισιόν προτιμά μεταρρυθμιστικές κυβερνήσεις

DE7027232D2A8ADD6BDEAFF987C5EE1EΣυγκρατημένος στις δηλώσεις του για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίσθηκε σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισά κρατώντας γραμμή ουδετερότητας αλλά αναφέροντας πως η Κομισιόν έχει τις «προτιμήσεις» της για κυβερνήσεις που προωθούν τις μεταρρυθμίσεις και διασφαλίζουν την ενότητα της ευρωζώνης.

Προσθεσε πως ο ίδιος «μισεί τα σχέδια Β».

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως αυτές είναι αποφάσεις που θα λάβει ο ελληνικός λαός και η ελληνική Βουλή.

Παράλληλα, δήλωσε ανοιχτός σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες «τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», αποσαφηνίζοντας πως η επίσκεψή του στην Αθήνα δεν έχει πολιτική χροιά. «Είμαι ουδέτερος […] Η επίσκεψή μου δεν στοχεύει να στηρίξει ή να μειώσει οποιονδήποτε», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα αξιολόγηση, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι αν ολοκληρωθεί επιτυχώς ως τα τέλη Φεβρουαρίου, τότε «η τρόικα θα φύγει από την Ελλάδα» και η χώρα θα μπει στην «επόμενη φάση» της σχέσης της με τους δανειστές.

Ωστόσο, επισήμανε ότι προϋπόθεση για να τελειώσει η αξιολόγηση είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και η λήψη ορισμένων μέτρων από την πλευρά της Αθήνας.

«Αν θέλουμε να τελειώσει η αξιολόγηση, υπάρχουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Κομισιόν πιστεύει ακόμα πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Εξήγησε πως οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα είναι απαραίτητα καθότι η πρόοδος, παρότι «πολύ μεγάλη», δεν ήταν «αρκετά γρήγορη» ώστε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση με την τριμερή και συμπλήρωσε πως η τρόικα δεν απαιτεί «ανέφικτες μεταρρυθμίσεις» από την Αθήνα. «Δε ζητάμε το φεγγάρι, ζητάμε χρήσιμες αλλαγές», είπε.

Παρά ταύτα, σημείωσε πως ο ίδιος ουδέποτε αμφισβήτησε τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ:Skai.gr