Αθώα παιδιά θυσία στο βωμό των Ταλιμπάν – 126 νεκροί σε στρατιωτικό σχολείο του Πακιστάν

126 νεκροί από τους οποίους τα 84 είναι παιδιά. Παιδιά που δεν πείραξαν ποτέ κανέναν και μοναδικό τους έγκλημα ήταν πως οι γονείς τους ήταν στρατιωτικοί. Για τους Ταλιμπάν ήταν αρκετό για να σηκώσουν τα όπλα τους και να εκτελέσουν εν ψυχρώ αθώες ψυχές. Στο σχολείο φοιτούσαν 500 παιδιά ηλικίας από 5 έως 14 ετών.

Η οργή είναι «μικρή» λέξη για να περιγράψει αυτό που προκαλεί η άνευ προηγουμένου επίθεση σε στρατιωτικό σχολείο της Περσαβάρ του Πακιστάν. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναουάζ Σαρίφ μίλησε για «εθνική τραγωδία». Αλλά αυτό δεν θα φέρει πίσω κανέναν από τους 126 νεκρούς. Το θέμα ήταν να έχει αποφευχθεί η τραγωδία.

Υπάρχουν ακόμη 300 παιδιά που κρατούνται όμηροι. Οι τραυματίες είναι 122. Τρόμος, φόβος και άψυχα κορμιά. Αυτή είναι η εικόνα που έρχεται από το σχολείο το πρωί της Τρίτης οι Ταλιμπάν έβαψαν με αίμα. Είναι η χειρότερη επίθεση που έχει γίνει στην περιοχή του βορειοδυτικού Πακιστάν.

Οι έξι δράστες μπήκαν στο σχολείο όπου φοιτούν παιδιά στρατιωτικών και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, από τάξη σε τάξη το μόνο που ακουγόταν ήταν ουρλιαχτά τρόμου και πυροβολισμοί. Ανάμεσα στους δράστες, που ήταν ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, ήταν και τρεις που είχαν πάνω τους εκρηκτικά. Ο ένας, μπήκε σε μια τάξη όπου βρίσκονταν 60 μαθητές και ανατινάχθηκε.

Οι υπόλοιποι, με όπλα στα χέρια, μπήκαν στις υπόλοιπες τάξεις και πυροβολούσαν κατά πάντων. Παιδιά φοβισμένα προσπάθησαν να σωθούν βρίσκοντας καταφύγιο κάτω από τα θρανία τους. Αλλά οι δράστες δεν σεβάστηκαν το φόβο τους. Σήκωσαν τα όπλα και πυροβόλησαν.

Ο εφιάλτης δίχως τέλος. Οι δράστες κινούμενοι από το μίσος. Έβαλαν σε μια δασκάλα φωτιά, καίγοντας την ζωντανή και ανάγκασαν τους μαθητές τους να τη βλέπουν να πεθαίνει.
Σύμφωνα με μαρτυρία δασκάλου που κατάφερε να ξεφύγει, οι Ταλιμπάν έμπαιναν μέσα στις αίθουσες και χτυπούσαν μέχρι θανάτου τα μικρά παιδιά.

Επικράτησαν σκηνές χάους, με τον στρατό να φτάνει άμεσα και να γίνεται μάχη. Οι Ταλιμπάν κρατούν 300 παιδιά ομήρους. Τίποτα δεν έχει τελειώσει και όλοι περιμένουν πως ο απολογισμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

“Επιλέξαμε αυτή τη στρατιωτική σχολή για την επίθεση γιατί η κυβέρνηση στοχοθετεί τις οικογένειές μας και τις γυναίκες μας. Θέλουμε να τους κάνουμε να νιώσουν τον πόνο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μουχάμαντ Ούμαρ Χορασάνι.

“Στείλαμε έξι άνδρες για την επίθεση αυτή, ανάμεσά τους ελεύθεροι σκοπευτές και καμικάζι ζωσμένοι με εκρηκτικά. Είναι μια επίθεση σε αντίποινα για την επιχείρηση του στρατού στο Βόρειο Ουαζιριστάν”, δήλωσε αναφερόμενος στη στρατιωτική επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Ο στρατός υποστηρίζει πως έχει περιορίσει τέσσερις δράστες στο γραφείο του διευθυντή. Πολλοί από τους στρατιωτικούς που μετέχουν στην επιχείρηση κατά των Ταλιμπάν προσπαθούν να σώσουν τα δικά τους παιδιά.

Στην περιοχή μεταβαίνει ο πρωθυπουργός του Πακιστάν. “Δεν μπορώ να μείνω στο Ισλαμαμπάντ. Αυτή είναι μια εθνική τραγωδία που εξαπέλυσαν βάρβαροι. Αυτά ήταν τα παιδιά μου. Είναι απώλεια για μένα, για τη χώρα. Αναχωρώ τώρα για την Πεσαβάρ και θα εποπτεύσω ο ίδιος την επιχείρηση, που είναι σε εξέλιξη”, ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα έλαβε πληροφορίες από αξιωματικούς του στρατού όταν παιδιά εξακολουθούν να παραμένουν υπό ομηρεία”, δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ο Ιναγιατουλάχ Χαν, αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης. “Μια αίθουσα στο σχολείο ελέγχεται από τον στρατό και οι προσπάθειες συνεχίζονται και για τους υπόλοιπους χώρους” του σχολείου, πρόσθεσε.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαίρη Καλουτσάκη
Πηγή: Με πληροφορίες από τη Daily Mail και το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: EPA – Reuters